Η Google κυκλοφόρησε το λειτουργικό σύστημα Chrome OS 69 για συσκευές Chromebook, μια κρίσιμη έκδοση που ακολουθεί τα βήματα του Chrome 69, προσφέροντας σημαντικές αναβαθμίσεις.

Το Chrome OS 69 είναι η πρώτη έκδοση του λειτουργικού συστήματος που βασίζεται στο Linux και επιτρέπει υποστήριξη για Linux εφαρμογές σε Chromebook. Ωστόσο, η δυνατότητα αυτή παρουσιάζεται στους χρήστες σε μορφή beta και είναι διαθέσιμη μόνο σε επιλεγμένες συσκευές λόγω περιορισμών υλικού.

Επιπρόσθετα, το Chrome OS 69 εισάγει κάποιες πολύ αναμενόμενες λειτουργίες όπως το Night Light, το οποίο μειώνει το μπλε φως της οθόνης του Chromebook σας για να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σας, το text-to-speech, την υποστήριξη υπαγόρευσης σε οποιοδήποτε πεδίο κειμένου και την ενοποίηση της λειτουργίας Tablet Mode.

Το Chrome OS 69 συνοδεύεται επίσης από μια ανασχεδιασμένη εφαρμογή “Files” που όχι μόνο επιτρέπει στους χρήστες να προβάλλουν αρχεία από τις εγκατεστημένες εφαρμογές Android και Linux, αλλά επίσης προσθέτει εγγενή υποστήριξη για Team Drives. Οι χρήστες θα μπορούν πλέον να αποθηκεύουν τα αρχεία εφαρμογών του Google Play απευθείας στην εφαρμογή Files μέσω του share sheet.

Επίσης, προστίθενται power state alerts για τις εφαρμογές Kiosk, ταχύτερη πρόσβαση στα emojis και η δυνατότητα απενεργοποίησης των εφαρμογών στο Overview mode, μετακινώντας απλά το κουμπί.

Τέλος, το Chrome OS 69 προσθέτει μια νέα υπηρεσία λήψης βίντεο και φέρνει διάφορες οπτικές βελτιώσεις για μια καλύτερη εμπειρία στο Chromebook.

Από την άλλη, όπως αναμενόταν, η έκδοση αντιμετωπίζει μερικές από τις πιο πρόσφατες ευπάθειες ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου του ελαττώματος χρονισμού L1 Terminal Fault (L1TF), γνωστού ως Foreshadow.