Ένα ελάττωμα ασφαλείας έχει ανακαλυφθεί στο macOS Mojave, την πιο πρόσφατη ενημερωμένη έκδοση για το λειτουργικό σύστημα της Apple, από έναν γνωστό ερευνητή ασφαλείας, τον Patrick Wardle.

Όπως αναφέρει το Bleeping Computer, ο Wardle ανακάλυψε ένα ελάττωμα στο macOS Mojave μέσω του οποίου οι χάκερς μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε δεδομένα επαφών, με τη βοήθεια μιας εφαρμογής που δεν έχει τις απαιτούμενες άδειες.

Ο Wardle έδειξε πώς μπόρεσε να εκμεταλλευτεί την ευπάθεια σε ένα βίντεο, το οποίο μπορείτε να δείτε παρακάτω.

Σύμφωνα με τον Wardle, η ευπάθεια υπάρχει εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο η Apple έχει εφαρμόσει τους νέους μηχανισμούς προστασίας της ιδιωτικής ζωής στο νέο macOS.

“Βρήκα ένα τετριμμένο, αν και 100% αξιόπιστο ελάττωμα στην εφαρμογή τους”, δήλωσε ο Wardle.

Το ελάττωμα δεν επηρεάζει άλλα εξαρτήματα του hardware, όπως η web κάμερα και τα χαρακτηριστικά προστασίας προσωπικών δεδομένων. Εστιάζοντας περισσότερο στην ασφάλεια, η Apple έκανε ορισμένες αλλαγές στην προστασία της ιδιωτικής ζωής. Τώρα, οι εφαρμογές πρέπει να λαμβάνουν άδεια από τους χρήστες, εάν απαιτείται η πρόσβαση σε στοιχεία, όπως δεδομένα τοποθεσίας, κάμερα, επαφές, ημερολόγια, υπενθυμίσεις, ιστορικό μηνυμάτων, δεδομένα του Safari, βάσεις δεδομένων αλληλογραφίας κ.λπ.

Ο Wardle θα αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το ελάττωμα ασφαλείας το Νοέμβριο κατά τη διάρκεια του Mac Security Conference που θα πραγματοποιηθεί στη Χαβάη. Εν τω μεταξύ, η Apple αναμένεται να διορθώσει το ελάττωμα στις επικείμενες ενημερώσεις του MacOS Mojave.