Το 2018 είναι σίγουρα μία από τις χειρότερες χρονιές για τον ιδρυτή του Facebook, Mark Zuckerberg. Μετά από τις διαδοχικές παραβιάσεις δεδομένων, που οδήγησαν τον Zuckerberg να καταθέσει μπροστά στο Κογκρέσο, τώρα πολλοί μέτοχοι επιμένουν στην εκθρόνισή του από τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου.

Την Τετάρτη, τα δημόσια ταμία των Ρόουντ Άιλαντ, Ιλλινόις και Πενσυλβάνια υπέγραψαν την πρόταση που εξέδωσε η Trillium Asset Management τον Ιούνιο. Η πρόταση προτείνει ότι ο Mark Zuckerberg θα πρέπει να απομακρυνθεί από διευθύνων σύμβουλος, για την κακή διαχείριση ορισμένων σκανδάλων που πήραν μεγάλη έκταση.

Οι κύριοι μέτοχοι θα ψηφίσουν την πρόταση στην ετήσια συνάντηση των μετόχων του Facebook που έχει προγραμματιστεί για το Μάιο του 2019. Η πρόταση απαιτεί από τους μετόχους να ορίσουν έναν ανεξάρτητο πρόεδρο.

Η επίσημη δήλωση του New York City Comptroller λέει τα εξής:

“Το Facebook διαδραματίζει μείζονα ρόλο στην κοινωνία μας και στην οικονομία μας. Έχει κοινωνική και οικονομική ευθύνη να είναι διαφανές – γι ‘αυτό απαιτούμε ανεξαρτησία και υπευθυνότητα όσον αφορά στην ηγεσία της εταιρείας.

Είναι απαραίτητο η ηγεσία του Facebook να δεσμευτεί σοβαρά για την αντιμετώπιση των πραγματικών κινδύνων που επηρεάζουν την εταιρεία, τους μετόχους της και τελικά, τις συνταξιοδοτικές παροχές χιλιάδων εργαζομένων. Μία ανεξάρτητη ηγεσία είναι απαραίτητη για την αποδέσμευση του Facebook από αυτό το χάος και για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των Αμερικανών και των επενδυτών προς την εταιρεία.”

Δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν σχέδια για την απομάκρυνση του Mark Zuckerberg από τη θέση του. Τον Απρίλιο, έγινε μια παρόμοια απόπειρα, αλλά ο Zuckerberg κατέχει το 60 τοις εκατό στα δικαιώματα ψήφου. Ως εκ τούτου, το σχέδιο ήταν ανεπιτυχές. Ωστόσο, αυτή τη φορά, η συμμετοχή των μετόχων στο σχέδιο θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα. Αρκετοί μεγάλοι μέτοχοι όπως το The New York City Pension Funds που κατέχει 4,5 εκατομμύρια μετοχές Facebook, το The Pennsylvania Treasury που κατέχει 38.737 μετοχές και η Trillium που είναι ιδιοκτήτρια 53.000 μετοχών, υποστηρίζουν την πρόταση.

Το Facebook δεν έχει ακόμη εκδώσει επίσημες δηλώσεις σχετικά με την πρόταση.