Έχετε παρατηρήσει ότι διαφημίσεις για εφαρμογές που έχετε απεγκαταστήσει εδώ και καιρό εμφανίζονται ακόμα στη συσκευή σας; Μια πρόσφατη αναφορά από το Bloomberg υποδηλώνει ότι οι προγραμματιστές εφαρμογών έχουν βρει έναν “νόμιμο” τρόπο για να σας παρακολουθούν ακόμα και αν έχετε διαγράψει κάποια από τις εφαρμογές τους.

Φαίνεται πως υπάρχουν εταιρείες, που προσφέρουν υπηρεσίες εντοπισμού απεγκατάστασης για προγραμματιστές εφαρμογών Android και iOS. Λειτουργούν ουσιαστικά ως silent push notifications, τις οποίες οι προγραμματιστές χρησιμοποιούν από καιρό για να ανανεώσουν τις πληροφορίες των εφαρμογών τους χωρίς να χρειαστεί να ενημερώσουν τον χρήστη.

Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση, αποστέλλεται συγκεκριμένα ένα silent push notification, για να ελεγχθεί εάν η εφαρμογή είναι εγκατεστημένη ή όχι.

Το Bloomberg γράφει: “Εάν η εφαρμογή δεν επιστρέψει πίσω στον προγραμματιστή, καταγράφεται ως απεγκατεστημένη και τα εργαλεία παρακολούθησης κατάργησης προσθέτουν αυτές τις αλλαγές στο αρχείο που συσχετίζεται με το μοναδικό διαφημιστικό ID της συγκεκριμένης συσκευής”.

Εταιρείες όπως το MoEngage, το Localytics και το CleverTap προσφέρουν αυτές τις υπηρεσίες “Uninstall tracking” σε προγραμματιστές εφαρμογών. Και έπειτα εταιρείες όπως η T-Mobile και η Spotify χρησιμοποιούν αυτές τις υπηρεσίες για να κερδίσουν ξανά τους καταναλωτές.

Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι παραβιάζονται σαφώς οι πολιτικές απορρήτου της Google και της Apple. Το σύστημα “silent push notification” είναι ρυθμισμένο ώστε να ωφελεί τους χρήστες και όχι να ενεργοποιεί το σύστημα εντοπισμού κατάργησης εγκατάστασης.

Εν κατακλείδι, εάν συναντήσετε κάποιο τέτοιο είδος διαφήμισης, να είστε βέβαιοι ότι κάποιος προγραμματιστής εφαρμογών κρύβεται από πίσω!