Τα Cryptocurrencies εμφανίστηκαν λίγα χρόνια πριν, αλλά οι περιβαλλοντολόγοι ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για τις επιπτώσεις τους στο κλίμα.

Οι εμπειρογνώμονες του Πανεπιστημίου της Χαβάης στο Manoa, που δημοσίευσαν ένα άρθρο στο περιοδικό Nature Climate Change, διαπίστωσαν ότι εάν η εξόρυξη Bitcoin συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό όπως άλλες κοινές τεχνολογίες, θα μπορούσε να αυξήσει τη θερμοκρασία σε παγκόσμιο επίπεδο κατά δύο βαθμούς Κελσίου έως το 2033.

Ανέλυσαν πληροφορίες σχετικά με τις εκπομπές, που λαμβάνονται από διαφορετικά στάδια της αλυσίδας εξορύξεως Bitcoin και διαπίστωσαν ότι η εξόρυξη cryptocurrencies παράγει αρκετές εκπομπές ώστε να αυξηθεί η θερμοκρασία του πλανήτη σε κρίσιμο σημείο.

Η σοβαρότητα του προβλήματος θα μπορούσε να γίνει κατανοητή από το γεγονός ότι η αύξηση της θερμοκρασίας γύρω στους 1,5 βαθμούς Κελσίου θα οδηγήσει σε μη αναστρέψιμες, καταστροφικές κλιματικές επιπτώσεις για τον πλανήτη.

Δεδομένου ότι η εξόρυξη Bitcoin απαιτεί βαρύ εξοπλισμό, καταναλώνει τεράστια ποσά ενέργειας. Έτσι, οι ερευνητές ανέλυσαν πληροφορίες όπως η εξοικονόμηση ενέργειας των υπολογιστών που χρησιμοποιούνται στην εξόρυξη cryptocurrencies, τη γεωγραφική θέση των Bitcoin miners και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που παράγονται σε αυτές τις περιοχές.

Διαπίστωσαν ότι μόνο το 2017, η εξόρυξη Bitcoin και οι συναλλαγές έδωσαν εκπομπές 69 εκατομμύρια μετρικούς τόνους CO2. Επί του παρόντος, μόνο οι εκπομπές από τις μεταφορές, τη στέγαση και το φαγητό, θεωρούνται οι κύριοι συντελεστές της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Αλλά τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι πρέπει να προστεθεί στον κατάλογο και η εξόρυξη Cryptocurrencies – παρόλο που το μέλλον των Cryptocurrencies δεν μπορεί να προβλεφθεί ακόμα, καθώς ο κλάδος έχει δει πολλά σκαμπανεβάσματα.

Τώρα γνωρίζουμε ότι αν υιοθετηθεί το bitcoin έστω και σε μικρό βαθμό για να χρησιμοποιηθεί σε πιστωτικές κάρτες, μεταφορικά ή ACs, θα αλλάξει το περιβάλλον όπως το γνωρίζουμε.