Οι ερευνητές της κυβερνοασφάλειας αποκάλυψαν ένα ελάττωμα στο Microsoft Office 2016 και τις παλαιότερες εκδόσεις του, οι οποίες επιτρέπουν σε ένα hacker να ενσωματώσει έναν κακόβουλο κώδικα μέσα σε ένα αρχείο, εξαπατώντας τους χρήστες να τρέξουν τον συγκεκριμένο κώδικα στους υπολογιστές τους.

Αυτό αποκαλύφθηκε από ερευνητές στην Cymulate και ουσιαστικά το σφάλμα παίρνει την επιλογή «Online Video» στα αρχεία του Word, χαρακτηριστικό το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να ενσωματώσουν ένα online video με ένα link στο youtube. Όταν ο χρήστης προσθέτει το βίντεο σε ένα αρχείο Word, το online video αυτομάτως παράγει έναν ενσωματωμένο HTML κώδικα, ο οποίος εκτελείται όταν το thumbnail μέσα στο έγγραφο κλικάρεται από τον viewer.  Θεωρείται αρκετά εύκολο να ανοιχθεί και να επεξεργασθεί, από την στιγμή που τα αρχεία Word Doc (.docx) μπορούν να συμπιέσουν πακέτα των media και σχηματισμό φακέλων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η διαμόρφωση φακέλου ονομάζεται «document.xml», το οποίο είναι ένα προκαθορισμένο XML αρχείο που χρησιμοποιείται από το Word και περιέχει ενσωματωμένο κώδικα στο βίντεο και μπορεί να επεξεργασθεί, με σκοπό να αντικαταστήσει το τωρινό βίντεο με iFrame κωδικό και με οποιοδήποτε HTML ή javascript που τρέχει στο background. Με πιο απλά λόγια, ένας hacker μπορεί να εκμεταλλευθεί το σφάλμα με την αντικατάσταση του πραγματικού Youtube video με ένα κακόβουλο βίντεο, το οποίο με τη σειρά του θα εκτελεσθεί από το Internet Explorer Download Manager.

Πώς φαίνεται το σφάλμα;

Για να αποδειχθεί το μέγεθος της αδυναμίας, οι ερευνητές της Cymulate δημιούργησαν μία απόδειξη, στην οποία φαίνεται πώς ένα κακόβουλο αρχείο με ενσωματωμένο βίντεο δείχνει στην περίπτωση που ο χρήστης πατήσει το thumbnail video.

Οι ερευνητές ανέφεραν το συγκεκριμένο σφάλμα που επηρέασε όλους τους χρήστες με MS office 2016 ή παλαιότερης έκδοσης αλλά η Microsoft αρνήθηκε να το αναγνωρίσει ως αδυναμία. Η εταιρεία δήλωσε πως το λογισμικό ερμηνεύει τον κώδικα HTML όπως είναι σχεδιασμένος και δεν μπορεί να κάνει κάποια κίνηση για τυχόν επιθέσεις από το συγκεκριμένο ελάττωμα.

Παρόλα αυτά, για να διατηρηθεί η ασφάλεια των αρχείων η Cymulate πρότεινε στους χρήστες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να απαγορέψουν την πρόσβαση σε αρχεία του word με ενσωματωμένη ετικέτα «embeddedHtml» στο Document.xml αρχείο.