Η Google προσθέτει ένα νέο πλεονέκτημα σχετικά με το απόρρητο, στην υπηρεσία Project Fi: ένα δωρεάν VPN.

Το VPN θα κρυπτογραφεί όλο το traffic streaming, μέσω του Project Fi σε Wi-Fi και κυψελοειδείς συνδέσεις. Η υπηρεσία beta θα ξεκινήσει να κυκλοφορεί για τους χρήστες αργότερα αυτήν την εβδομάδα.

Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τον όρο, ένα VPN ή αλλιώς virtual private network, καλύπτει ουσιαστικά τη δραστηριότητά σας στο Διαδίκτυο, από τα αδιάκριτα βλέμματα του παρόχου υπηρεσιών διαδικτύου σας και όσων ακόμα μπορεί να βρίσκονται στο δίκτυο. Αυτό γίνεται μέσω rerouting (αναδρομολόγησης) της διαδικτυακής δραστηριότητας της συσκευής, μέσω ενός ιδιωτικού server – στην περίπτωση αυτή ενός που ανήκει στην Google.

Αυτό ίσως να ακούγεται λίγο ανησυχητικό, δεδομένου του ιστορικού της εταιρείας σχετικά με το απόρρητο των δεδομένων. Αλλά σε ένα blog post, η εταιρεία είπε ότι η υπηρεσία VPN σχεδιάστηκε “έτσι ώστε η επισκεψιμότητά σας, να μην είναι συνδεδεμένη με τον λογαριασμό σας στο Google ή τον αριθμό τηλεφώνου σας.”

Η υπηρεσία VPN υπόσχεται επίσης ότι θα είναι γρήγορη. Θα κρυπτογραφεί άψογα τη σύνδεσή σας καθώς μετακινείστε μεταξύ των δικτύων. Επιπλέον, μπορεί να εντοπίσει πότε μία σύνδεση Wi-Fi είναι αδύναμη. Όταν αυτό συμβαίνει, το τηλέφωνό σας θα αλλάζει αυτόματα στο ισχυρότερο διαθέσιμο κυψελοειδές δίκτυο.

“Στις δοκιμές μας, βελτιώσαμε τους χρόνους, έως και 40 τοις εκατό”, δήλωσε ο product manager του Project Fi, Dak Chak.

Το Project Fi χρησιμοποιεί τα κυψελοειδή δίκτυα από τις Sprint, T-Mobile και US Cellular, οπότε υπάρχει ένας καλός λόγος για τη δημιουργία του VPN. Η νέα λειτουργία θα εμφανιστεί ως ενημερωμένη έκδοση λογισμικού για τηλέφωνα συμβατά με το Project Fi που χρησιμοποιούν Android Pie, την τελευταία έκδοση του λειτουργικού συστήματος. Μπορείτε να την ενεργοποιήσετε μεταβαίνοντας στην επιλογή ” Fi Network Tools” στην εφαρμογή Project Fi. Ωστόσο, η Google προειδοποιεί ότι η υπηρεσία VPN θα αυξήσει τη χρήση δεδομένων κατά περίπου 10%.

Πριν από την ανακοίνωση της Τρίτης, το Project Fi προσέφερε επίσης στους πελάτες πρόσβαση σε 2 εκατομμύρια hotspot Wi-Fi που είχαν εξασφαλιστεί με την τεχνολογία VPN της Google.

Αν δεν είστε συνδρομητής Project Fi, μπορείτε ακόμα να επιλέξετε μία από τις υπάρχουσες υπηρεσίες VPN για κινητά.