Φαίνεται ότι η αδυναμία του Facebook να διασφαλίσει τα δεδομένα των χρηστών έχει μεταβιβαστεί και στις θυγατρικές του εταιρείες. Το Instagram, το οποίο ανήκει στο Facebook έχει επίσης πέσει θύμα ενός νέου προβλήματος ασφαλείας.

Όπως αναφέρθηκε από τις πληροφορίες, η εφαρμογή κοινής χρήσης φωτογραφιών είχε ένα ελάττωμα ασφαλείας το οποίο οδήγησε εν αγνοία των χρηστών στην αποκάλυψη των κωδικών πρόσβασης τους. Το νέο σφάλμα φαίνεται να έχει επηρεάσει ένα πρόσφατα εισαγόμενο εργαλείο ασφαλείας του Instagram – το “Λήψη των δεδομένων σας”, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να κατεβάζουν τα δεδομένα τους από την εφαρμογή.

Οι κωδικοί πρόσβασης αποκαλύφθηκαν μέσα στη διεύθυνση URL των περιηγητών ιστού σε απλό κείμενο, ακριβώς όπως εμφανίζεται και στους διακομιστές του Facebook. Για την επίλυση του νέου προβλήματος ασφαλείας, το Instagram άλλαξε αμέσως το σύστημα έτσι ώστε να μην αποκαλύπτει πλέον κωδικούς πρόσβασης και να διαγράφει όλα τα δεδομένα που αποθηκεύονται στους διακομιστές του Facebook

.

Επιπλέον, το Instagram ειδοποίησε τους χρήστες που επηρεάστηκαν από το ζήτημα ασφαλείας, ζητώντας τους να αλλάξουν τους κωδικούς πρόσβασης τους καθώς και να διαγράψουν το ιστορικό περιήγησής τους. Η εταιρεία κατόπιν εξέδωσε δήλωση που τονίζει πως το σφάλμα ασφαλείας “εντοπίστηκε εσωτερικά και επηρέασε πολύ μικρό αριθμό ανθρώπων”.

Παρόλο που το Instagram ισχυρίζεται ότι έχει λάβει μέτρα για την επίλυση του ζητήματος ασφάλειας, το περιστατικό αυτό έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις. Πολλοί είναι εκείνοι που πλέον αμφιβάλλουν αν η δημοφιλής εφαρμογή κοινής χρήσης φωτογραφιών λαμβάνει ή όχι αρκετά μέτρα ασφαλείας.