Όλοι μας έχουμε ακουστά τα trolls(ψεύτικοι λογαριασμοί) του διαδικτύου. Μερικοί από εμάς μπορεί, κατά καιρούς, να έχουμε συναντήσει / εντοπίσει “troll” λογαριασμούς στα social media. Ελπίζω να μην έχει πέσει κανένας από εσάς θύμα bulling. Τι είναι όμως τα “trolls” του διαδικτύου και γιατί μπορεί ένα “troll” να γίνει πολύ επικίνδυνο για την online ζωή μας;

Την σκοτεινή πλευρά του διαδικτύου και πιο συγκεκριμένα τα “trolls” που ζουν και βασιλεύουν σε αυτό ανέδειξε πρόσφατα το τηλεοπτικό κανάλι ΣΚΑΪ μέσα από ειδικό ρεπορτάζ στις “Ειδήσεις των 8”. Σκοπός της προβολής ήταν να αποκαλύψει πως ένα “troll” μπορεί να υπηρετήσει ένα πολιτικό κόμμα.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, τι είναι “troll”;

Στη γλώσσα του Διαδικτύου η λέξη “troll” περιγράφει κάποιον χρήστη του Ίντερνετ με πονηρά προκλητικές, σκόπιμα ανόητες ή επιτηδευμένα εκτός θέματος θέσεις και απόψεις σε μία online ανοιχτή κοινότητα, όπως ένα φόρουμ συζήτησης, δημόσιες συζητήσεις σε social media πλατφόρμες (Twitter, Facebook κλπ), mailing list, chat room ή blog, με πρωταρχική πρόθεση να προκαλέσει και να ερεθίσει άλλους χρήστες ή με κάθε τρόπο να επιφέρει διαταραχή σε μια διαδικτυακή συζήτηση για οποιοδήποτε θέμα.

Μάλιστα, όπως εξηγεί και ο κύριος Κωσταντίνος Βαβούσης, ειδικός σε θέματα Ασφαλείας Πληροφοριακών Συστημάτων, στο ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, το να φτιάξεις ένα ψεύτικο λογαριασμό και να “ξεγελάσεις” την πλατφόρμα είναι αρκετά εύκολο και καθόλου χρονοβόρο.

Τώρα λοιπόν που ξεκαθαρίσαμε ποιος είναι ο σκοπός του troll στο διαδίκτυο, ας πάμε το θέμα ένα βήμα παραπέρα, όταν δηλαδή το troll λειτουργεί προς συμφέρον ενός πολιτικού κόμματος ή εταιρείας κλπ.

Για του λόγου το αληθές, ένα τέτοιο “troll” που έγραφε υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ από το 2011 μέχρι το 2015 μίλησε πρόσφατα στο Inside Story.

«Είχαμε έναν συντονιστή, ο οποίος ξέραμε ότι είχε έδρα στην Κουμουνδούρου. Ήταν μέλος του κόμματος και ξέραμε το όνομα του. Τα πρωινά έστελνε ένα e-mail στην κοινή λίστα με όλα τα “troll”, περίπου εκατό άτομα, στην οποία ήμουν και εγώ. Εκεί μας προωθούσε τα non-paper, όπου μας έλεγε ποια θέματα έπρεπε να “παίξουμε” στο Twitter και με ποια hashtag», αναφέρει ο Κώστας, πρώην “troll” του ΣΥΡΙΖΑ.

Πως εξαργύρωναν την δράση τους; Είτε γίνονταν αργότερα μετακλητοί υπάλληλοι είτε έπαιρναν κάποιο χρηματικό ποσό του ύψους των 200 με 500 ευρώ το μήνα.

Υπολογίζεται ότι το καλοκαίρι του 2015, εν όψη του δημοψηφίσματος, τα διαδικτυακά “trolls” κυρίευσαν το διαδίκτυο, είτε υπέρ του «Ναι» είτε υπέρ του «Όχι». Μετά την μνημονική στροφή του ΣΥΡΙΖΑ, επικράτησε μια σκανδαλοθηρία που ζητούσε να γράφονται αρνητικά και επιθετικά σχόλια κατά των αντιπάλων του. Φυσικά, σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε ότι “troll” λογαριασμοί χρησιμοποιούνται αν όχι από όλα, από τα περισσότερα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης για τον ίδιο σκοπό.

Σύμφωνα με τον κύριο Χρήστο Ξενάκη, Αν. Καθηγητή Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά, τα “trolls” θεωρούνται απαρχαιωμένα καθώς πλέον τα σκήπτρα έχουν πάρει τα ένα ψεύτικο λογαριασμό BOTS, ειδικά λογισμικά που διαχειρίζονται αυτόματα εκατοντάδες “trolls”. «Αυτό είναι ακόμα πιο σύνθετο και πιο δύσκολο καθώς δεν μπορείς να ελέγξεις τις μηχανές», τόνισε ο κύριος Ξενάκης.

Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ένα “troll”;

  • Αν αγνοήσετε ένα “troll”, συνήθως αρχίζει να παράγει όλο και πιο ενοχλητικά και προσβλητικά μηνύματα με μόνο στόχο να προκαλέσει αντίδραση. Αν αυτή δεν έρθει, τότε το “troll”συνήθως εγκαταλείπει.
  • Η συμμετοχή ή απάντηση σε συζήτηση που συμμετέχει το “troll”, σατιρικά περιγράφεται ως “τάισμα”, γι’ αυτό “Don’t feed the trolls” ώστε να μην προκληθούν αντιδράσεις που θα το ικανοποιήσουν.
  • Υπάρχουν χρήσιμα τεχνικά μέσα για την καταπολέμηση ενός χρήστη – troll, όπως η άμεση αφαίρεση των μηνυμάτων του, η τεχνική με κατάλληλα φίλτρα προστασίας, ή η φραγή του.

Σε chat rooms οι διαχειριστές (“operators” ή “moderators”) έχουν τη δυνατότητα να απομακρύνουν το “troll”από τη συζήτηση (kick) ή και να του απαγορεύσουν την επανείσοδο (ban). Δραστικότερη είναι η μέθοδος κατά την οποία το “troll” τίθεται αμέσως εκτός chat room (akick). Τέλος, αν η περίπτωση του “troll”είναι πολύ «βαριά», δεν του επιτρέπεται καν η σύνδεση με το διακομιστή (K-lined).

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ στον παρακάτω σύνδεσμο, στη χρονική στιγμή 18:43.

http://www.skaitv.gr/episode/enimerosi/ta-nea-tou-ska-stis-2000/2018-11-20-19/skai-eidiseis-30102061