Παρόλο που η Google έχει δημιουργήσει το Google Play protect, για να ελέγχει αν οι εφαρμογές στο play store περιέχουν κακόβουλο λογισμικό, οι hacker εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση. Ένα σύνολο εφαρμογών που περιέχουν ιούς, εισήχθη στο κατάστημα Google Play τα τελευταία δύο χρόνια, οι οποίες περιέχουν έναν ιό που επιτρέπει σε κακόβουλους hacker να αποκτήσουν πρόσβαση στο smartphone του χρήστη.

Σε μια μελέτη του παρόχου antivirus Sophos, πάνω από 20 εφαρμογές με περισσότερες από 2 εκατομμύρια λήψεις ανακαλύφθηκαν στο play store, που περιέχουν ιό, ο οποίος επιτρέπει το κατέβασμα αρχείων από έναν server που ελέγχεται από hackers.

Ο Manish Kumawat, διευθυντής της Cryptus Cyber ​​Security Pvt Ltd, δήλωσε: “Αυτές οι εφαρμογές περιλαμβάνουν τίτλους, όπως τα Zombie Killer, Sparkle Flashlight, Table Soccer και έχουν πάνω από 1 εκατομμύριο λήψεις από τότε που εμφανίστηκαν στο κατάστημα το 2016. Σύμφωνα με τη Sophos, ήταν ένα χρόνο αργότερα, το Μάρτιο του τρέχοντος έτους, που το Sparkle Flashlight και 2 ακόμα εφαρμογές ενημερώθηκαν για να συμπεριλάβουν τον κακόβουλο ιό που μπορεί να προσφέρει σε έναν hacker, πρόσβαση στο smartphone του χρήστη. Οι άλλες 19 εφαρμογές εισήχθησαν στο play store κάποια στιγμή μετά τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.”

“Η Google απέσυρε αυτές τις εφαρμογές, αλλά αυτό έγινε το Νοέμβριο. Νωρίτερα οι επιτιθέμενοι τις χρησιμοποίησαν για την προβολή διαφημίσεων pay-per-click για να κερδίσουν χρήματα. Μόλις ανοίξουν, αυτές οι διαφημίσεις εκτελούνται συνεχώς στο παρασκήνιο χωρίς τη γνώση του χρήστη, αποστραγγίζοντας τόσο τα δεδομένα του Internet όσο και τη μπαταρία.

“Δεδομένου ότι αυτοί οι ιοί παρέχουν σύνδεση με τον hacker, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να αναγκάσουν ένα smartphone να τρέξει τον επιβλαβή κώδικα, κλέβοντας τα δεδομένα του χρήστη.

“Ενώ η Google έχει διαγράψει αυτές τις κακόβουλες εφαρμογές από το Google Play Store, οι χρήστες που τις κατέβασαν πιο πριν κινδυνεύουν, οπότε αν έχετε κατεβάσει κάποια από τις ακόλουθες εφαρμογές, θα πρέπει να την καταργήσετε αμέσως”:

Sparkle Flashlight
Snake Attack
Math Solver
Shape Sorter
Tak A Trip
Magnifeye
Join Up
Zombie Killer
Space Rocket
Neon Pong
Just Flashlight
Table Soccer
Cliff Diver
Box Stack
Jelly Slice
AK Blackjack
Color Tiles
Animal Match
Roulette Mania
HexaFall
HexaBlocks
PairZap

Δεν είναι ακόμα σίγουρο ότι η κατάργηση της εγκατάστασης αυτών των εφαρμογών θα σας κρατήσει ασφαλείς στο μέλλον, αλλά σίγουρα είναι μια αρχή!