Επιστήμονες ανακάλυψαν έναν πρωτοποριακό τρόπο να κάνουν τους υπολογιστές πιο γρήγορους με έναν ιό διαφορετικό από αυτούς που έχουμε συνηθίσει, σε ρόλο -phase change- μνήμης.

Επιστήμονες από το MIT και το πανεπιστήμιο τεχνολογίας και σχεδιασμού στην Σιγκαπούρη χρησιμοποίησαν έναν βιολογικό ιό για να δημιουργήσουν ένα νέο είδος μνήμης. Τα ευρήματα τους είναι εκπληκτικά και δημοσιεύτηκαν στο Applied Nano Materials.

Όταν ένας υπολογιστής μεταφέρει δεδομένα από την γρήγορη RAM (Random Access Memory), στην πιο αργή αλλά αξιόπιστη ROM (Read Only Memory), ή σε κάποιο αποθηκευτικό μέσο, η διαδικασία παίρνει κάποια millisecond.

Εάν όμως αυτή η διαδικασία (μεταφορά δεδομένων μεταξύ 2 κομματιών Hardware) μπορούσε να αντικατασταθεί από ένα κομμάτι hardware, γνωστό ως phase change memory,  η όλη διαδικασία θα ολοκληρωνόταν σε nanosecond.  Η phase changing μνήμη είναι θα μπορούσε να είναι ταχύτερη από την RAM

και να διαθέτει μεγαλύτερους αποθηκευτικούς χώρους από τους σκληρούς δίσκους που χρησιμοποιούμε σήμερα.

Ωστόσο η phase change memory απαιτεί ένα υλικό που μπορεί να αλλάξει μεταξύ κρυσταλλικής και άμορφης μορφής. Η συγκεκριμένη μεταβολή όμως θα μπορούσε να διαχωρίσει το υλικό, πράγμα που το κάνει δύσκολο να εφαρμοστεί σε υπολογιστικά συστήματα.  “Η ερευνητική μας ομάδα βρήκε έναν τρόπο να ξεπεράσει το πρόβλημα χρησιμοποιώντας μικροσκοπικά καλώδια!”

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το M13 bacteriophage θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την συγκεκριμένη δουλεία, καθώς είναι ιδανικό για να έλκει τα binary υλικά προς τα καλώδια, επιτρέποντας έτσι τη δημιουργία την περιβόητης phase changing μνήμης.

Ίσως τελικά το κλειδί για τους σημερινούς υπερυπολογιστές να μην βρίσκεται σε πρωτοποριακές αρχιτεκτονικές επεξεργαστών, αλλά σε  «βιολογικούς ιούς» ικανούς να αντικαταστήσουν 2 κομμάτια hardware που δημιουργούν το φαινόμενο γνωστό και ως bottleneck.