Η Microsoft ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα, ότι θα τερματίσει την υπηρεσία Azure Container Service (ACS) στις 31 Ιανουαρίου 2020 και σταδιακά θα αντικατασταθεί από το Azure Kubernetes Service (AKS).

Το ACS κυκλοφόρησε πριν από περισσότερα από δύο χρόνια με υποστήριξη για την εκτέλεση Docker containerized εφαρμογών. Το ACS χρησιμοποιεί την πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα DC / OS της Mesosphere.

Η Microsoft άρχισε να προσφέρει το AKS για πρώτη φορά τον Ιούνιο. Το AKS είναι βασικά ένα ACS, με υποστήριξη για Kubernetes.

Οι χρήστες του ACS θα εξακολουθούν να βλέπουν τις εφαρμογές τους να λειτουργούν στις 31 Ιανουαρίου 2020. Ωστόσο, πολλές νέες δυνατότητες δημιουργίας που χρησιμοποιούν το ACS θα μπλοκαριστούν. Η Microsoft θα εγκαταλείψει τις προσπάθειες ανάπτυξης λογισμικού για το ACS.

Επιπλέον, η Microsoft έχει εγκαταλείψει την αναπτυξιακή της υποστήριξη για το έργο acs-engine. Τώρα δίνει περισσότερη έμφαση στο aks-engine. Το aks-engine παρέχει backward compatibility για υλοποιήσεις acs-engine, εξήγησε η Microsoft. Τα νέα clusters θα πρέπει να αρχίσουν να χρησιμοποιούν το aks-engine, συνιστά η εταιρεία.

Η Microsoft πρότεινε τρία σενάρια μετακίνησης για τους χρήστες ACS, πριν από την προθεσμία της 31ης Ιανουαρίου 2020:

  • Οι χρήστες του ACS με Kubernetes, θα πρέπει να “μετακινηθούν στην υπηρεσία Azure Kubernetes ή στο πρόγραμμα ανοικτού κώδικα aks-engine”
  • Οι χρήστες του ACS με Docker θα πρέπει να “μετακινηθούν στο Basic ή Standard/Advanced Docker Enterprise Edition για το Azure”
  • Οι χρήστες του ACS DC / OS θα πρέπει να “μετακινηθούν στο Mesosphere DC / OS Enterprise ή Mesosphere DC / OS Open Source”

Η μάλλον συγκεχυμένη ανακοίνωση σχετικά με τον τερματισμό υποστήριξης του ACS της Microsoft, εντοπίστηκε από τη δημοσιογράφο Mary Jo Foley. Μία απόπειρα τερματισμού από τη Microsoft ωστόσο, είχε γίνει αντιληπτή και πάλι τον Μάρτιο.

Η Microsoft διαθέτει επίσης ξεχωριστή υπηρεσία Azure Container Instances, η οποία ξεκίνησε τον Απρίλιο. Είναι μια λεγόμενη ” Kubernetes χωρίς server” λύση που ανακουφίζει τους οργανισμούς από τα βάρη της δημιουργίας και συντήρησης εικονικών μηχανών.

Η Microsoft ανήγγειλε επίσης αυτή την εβδομάδα, ότι το “Azure Monitor for Containers” είναι σχεδόν έτοιμο να κυκλοφορήσει για τους χρήστες. Παρέχει υποστήριξη για την παρακολούθηση της «λειτουργίας και των επιδόσεων των Kubernetes clusters» που φιλοξενούνται στο AKS.