Από τότε που έγινε η σύλληψη της ιδέας, οι αναδιπλούμενες συσκευές έχουν συνεπάρει τον κόσμο της τεχνολογίας. Η ίδια η έννοια είναι πολύ ελκυστική, αλλά η προοπτική της δημιουργίας μιας τέτοιας συσκευής, υπήρξε μια έντονη πρόκληση για τους μηχανικούς. Μετά από άφθονες επιστημονικές έρευνες, η Google έχει αναπτύξει καινοτόμες λύσεις για την καταπολέμηση της μηχανικής πολυπλοκότητας της εφαρμογής αυτής της ιδέας. Ο τεχνολογικός γίγαντας δεν έχασε χρόνο για να καταχωρίσει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που παρουσιάζει αυτές τις έννοιες, το οποίο δημοσιεύθηκε το Σάββατο από το World Intellectual Property Organization.

Αυτό που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι οι λέξεις που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή του διπλώματος ευρεσιτεχνίας: “πτυσσόμενη υπολογιστική συσκευή”, η οποία αποτελεί έναν γενικό όρο που καλύπτει κάθε είδους εύκαμπτη, αναδιπλούμενη ή πτυσσόμενη συσκευή και δεν αναφέρεται μόνο στα smartphone. Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας θα μπορούσε να επιτρέψει στην Google να απαιτήσει δικαιώματα από οντότητες που κατασκευάζουν και πωλούν ηλεκτρονικές συσκευές που ενισχύουν την ανθεκτικότητα των εν λόγω συσκευών, χρησιμοποιώντας μία ή περισσότερες από τις συγκεκριμένες μεθόδους.

Από τεχνικής άποψης, η μεγαλύτερη πρόκληση για την παραγωγή ενός λειτουργικού πτυσσόμενου smartphone, ήταν να εξασφαλιστεί ότι τα εσωτερικά κυκλώματα και τα εξαρτήματα της οθόνης θα είναι σε θέση να αντέξουν την πίεση και την χρήση στην οποία θα υποβληθούν, ενώ θα υφίστανται τη διαδικασία αναδίπλωσης σε τακτική βάση. Τα συμβατικά υλικά δεν είναι σε θέση να αντέξουν αυτές τις δυνάμεις για πολύ καιρό, με αποτέλεσμα τη μακροπρόθεσμη αδυναμία επιδιόρθωσής τους και τη μη δυνατότητα χρήση τους. Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της Google προτείνει τρεις διαφορετικές λύσεις και επικεντρώνεται έξυπνα στους τρόπους βελτίωσης της αντοχής, αντί της πτυσσόμενης εμφάνισης της συσκευής, που είναι εφικτή, προσοδοφόρα και εύκολη στην υλοποίησή της.

Από τις τρεις λύσεις που προτείνει, η πρώτη εισάγει την προοπτική να καθιερωθεί ένα όριο στην έκταση της ικανότητας κάμψης της συσκευής, ενσωματώνοντας τη χρήση ινών χαμηλής τάσης για να αποφευχθεί η πρόκληση μόνιμης βλάβης λόγω επαναλαμβανόμενης αναδίπλωσης. Η δεύτερη μέθοδος για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας συνεπάγεται τη χρήση του Nitinol, ενός εύκαμπτου κράματος, το οποίο διαθέτει τη μοναδική ιδιότητα να επιστρέφει στην αρχική του δομή μετά από κάμψη.

Τέλος, η τρίτη μέθοδος προβλέπει ελαστικές ουσίες όπως αφρό ή τζελ ικανές να γίνονται πιο σφιχτές όταν κάμπτονται και να αντέχουν στις πιέσεις που προκύπτουν από τη διαδικασία αναδίπλωσης. Επιπλέον, αυτές οι ουσίες μπορούν να ενισχυθούν από ηλεκτρο-ενεργά σωματίδια που μπορούν να ανταποκριθούν στις ηλεκτρικές εισόδους. Η εφαρμογή αυτής της θεωρίας μπορεί να παράγει μια ευέλικτη συσκευή η οποία προγραμματίζεται να διπλώνει και να ξεδιπλώνει ή να παίρνει συγκεκριμένα σχήματα, χωρίς ο χρήστης να ασκεί οποιαδήποτε πίεση.

Μια ευέλικτη συσκευή, ικανή να αλλάξει το σχήμα της από μόνη της, θα είναι η πρώτη του είδους της, δημιουργώντας εξαιρετικά μεγάλη ζήτηση στις καταναλωτικές αγορές ανά τον κόσμο. Ωστόσο, δεν είναι ακόμα γνωστό τι θα κάνει η Google με αυτό το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και αν σκοπεύει να το εφαρμόσει στα δικά της προϊόντα.