Η είδηση για ένα νέο έργο της Microsoft σχετικά με τον έλεγχο των προσωπικών δεδομένων κάνει το γύρο του διαδικτύου.

Υπάρχουν λίγες λεπτομέρειες σχετικά με το εν λόγω έργο, αλλά η ιδέα της αντιμετώπισης της συλλογής δεδομένων από τρίτους, γεννά μία ελπίδα για τους χρήστες.

Η Microsoft Research δοκιμάζει το Project Bali, το οποίο επιδιώκει να παραδώσει ένα είδος ελέγχου των online δεδομένων σε χρήστες. Η ιδέα τους εξετάζει την παροχή στο χρήστη μιας τράπεζας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Τι σημαίνει “τράπεζα” εν προκειμένω; Σημαίνει τα δεδομένα που συλλέγονται για εσάς. Ο Martin Brinkmann, ιδρυτής του Ghacks, δήλωσε: “Όλα τα δεδομένα που ανήκουν σε έναν χρήστη πρέπει να ανήκουν σε αυτόν σύμφωνα με την περιγραφή του Project Bali”.

Προσπαθώντας να κατανοήσετε αυτό το έργο, ίσως έχετε την ιδέα ότι θα κάνει  πολύ πιο εύκολη την πρόσβασή σας σε έναν τεράστιο όγκο δεδομένων.

Ο Kan ανέφερε την ιστορία πίσω από το έργο: “Συχνά οι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα για το ποια στοιχεία έχουν οι ιστοσελίδες και οι επιχειρήσεις για αυτούς, ούτε έχουν έναν εύκολο τρόπο για να το μάθουν”.

Το BetaNews περιέγραψε ένα εργαλείο με επίκεντρο την προστασία της ιδιωτικής ζωής ως ένα “νέο πίνακα ελέγχου που θα μπορούσε να επιτρέψει στους χρήστες να διαχειρίζονται τα δεδομένα που συλλέγει η εταιρεία γι ‘αυτούς”. Ο Mark Wycislik-Wilson δήλωσε ότι “υπόσχεται όχι μόνο να δώσει στους χρήστες τη δυνατότητα να διαχειρίζονται και να ελέγχουν τα δεδομένα που συλλέγονται γι ‘αυτούς, αλλά επίσης τη δυνατότητα απόκτησης κέρδους”.

Ο Martin Brinkmann, προσέγγισε το θέμα με πληροφορίες που μέχρι τώρα μπόρεσε να συγκεντρώσει γι’ αυτό το έργο. “Σύμφωνα με την περιγραφή του, βασίζεται σε μια έννοια απορρήτου που ονομάζεται Inverse Privacy … το Inverse Privacy αναφέρεται σε προσωπικές πληροφορίες που είναι ιδιωτικές για ένα άτομο, αλλά εκτός του ελέγχου αυτού του ατόμου.”

Ο Anthony Spadafora του TechRadar, εξήγησε παρομοίως το Inverse Privacy. Είπε ότι ορισμένα παραδείγματα οργανισμών που δημιουργούν Inverse Privacy περιλαμβάνουν τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, την αστυνομία και τους εργοδότες.

Η Kelly Sheridan στο Dark Reading έκανε μία περίληψη των λίγων πραγμάτων που είναι γνωστά για το Project Bali.

Ορισμένοι από αυτούς που αλληλεπιδράτε όπως εργοδότες, δήμοι ή  γιατροί, έχουν “νόμιμους λόγους για τη συλλογή πληροφοριών σας (αποδείξεις, συνταγές, κλπ.) Με την πάροδο του χρόνου, η τεχνολογία τους επέτρεψε να καταγράφουν και να αποθηκεύουν αυτές τις πληροφορίες καλύτερα από εσάς. Ως αποτέλεσμα, περισσότερα από τα δεδομένα σας έχουν γίνει Inverse Privacy, όμως είναι δύσκολο να αποκτήσουν πρόσβαση.”

Η Sheridan έγραψε επίσης ότι οι πληροφορίες “inversely private” μπορούν να επιτρέψουν στα ιδρύματα να σας εξυπηρετήσουν καλύτερα, αλλά η πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες, ειδικά εάν παρουσιάζονται με βολική μορφή “θα σας βοηθούσε πολύ”.

Το Dark Reading δήλωσε ότι “Η ιδέα πίσω από το Project Bali είναι να μειωθεί το ποσό των δεδομένων inversely private και να δοθεί στους χρήστες περισσότερος έλεγχος στις πληροφορίες τους”.

Ο Luke Jones στο WinBuzzer ανέφερε επίσης: “Η λύση θα επέτρεπε σε μεμονωμένους χρήστες να συγκεντρώσουν τα προσωπικά τους δεδομένα από ιστότοπους και υπηρεσίες σε μια ενιαία τοποθεσία. Στόχος του έργου είναι σαφώς να ενεργεί ως ενιαία περιοχή για δεδομένα από πολλαπλές υπηρεσίες. ”

Ο Kan επεσήμανε το έγγραφο στο οποίο βασίστηκε το Bali, στο οποίο οι συντάκτες πρότειναν τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος “το οποίο θα επέτρεπε στους καταναλωτές να βλέπουν τα δεδομένα που μια συγκεκριμένη εταιρεία είχε για αυτούς. “Η ιδανική περίπτωση” είπε ο Kan, “είναι ότι το έργο θα σας επιτρέψει επίσης να διορθώσετε, να ακυρώσετε ή να διαγράψετε τα προσωπικά σας στοιχεία από μια επιχείρηση ή έναν ιστότοπο.

Ο Brinkmann είπε τη γνώμη του για το Project Bali: “Το εάν το έργο της Microsoft θα γίνει κάτι περισσότερο από ένα ερευνητικό έργο παραμένει προς συζήτηση. Υπάρχει βεβαίως η απαίτηση από τους χρήστες όσον αφορά τον έλεγχο των δεδομένων τους. Η δυνατότητα να δουν να επεξεργαστούν και να διαγράψουν τα στοιχεία που οι εταιρείες έχουν για τους χρήστες θα εκτιμηθεί σίγουρα από πολλούς. ”

Εξακολουθεί να είναι αβέβαιο εάν το έργο θα γίνει μέρος του οικοσυστήματος της εταιρείας. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε.