Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που περνούν υπερβολικό χρόνο στο Facebook παίρνουν και πιο ριψοκίνδυνες αποφάσεις, καθώς είχαν αποδόσεις παρόμοιες με εκείνες ανθρώπων που είναι εθισμένοι σε ουσίες όπως η κοκαΐνη ή η ηρωίνη, όπως φάνηκε από τη διάσημη ψυχολογική μελέτη.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και στο Πανεπιστήμιο Monash στην Αυστραλία έδωσαν σε 71 ανθρώπους  το Iowa Gambling Test, μια δοκιμασία, η οποία σύμφωνα με τους ψυχολόγους εντοπίζει τις διαφορές στη λήψη αποφάσεων μεταξύ υγιών ανθρώπων και ατόμων που κάνουν χρήση ουσιών.

Κατά την προσομοίωση ενός παιχνιδιού με χαρτιά σε υπολογιστή, οι άνθρωποι που ανέφεραν ότι ξοδεύουν υπερβολικό χρόνο στο Facebook, έπαιζαν πιο ριψοκίνδυνα σε μεγαλύτερο ρυθμό – ακόμα και όταν είδαν ότι το ρίσκο στο παιχνίδι έφερνε πάντα μεγάλες ποινές. Συμπεριφέρονταν στο παιχνίδι με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που παίζουν τυπικά και οι τοξικομανείς, ενώ οι άνθρωποι που ανέφεραν λιγότερο χρόνο στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης έπαιρναν καλύτερες αποφάσεις.

Οι εθισμένοι στο Facebook επίσης ανέφεραν πως είχαν συμπτώματα εξάρτησης από τα κοινωνικά μέσα παρόμοια με εκείνα που έχουν άνθρωποι που κάνουν κατάχρηση ουσιών – συμπεριλαμβανομένης και της αίσθησης μιας υπερβολικής συναισθηματικής σύνδεσης με τις πλατφόρμες, ή της διατάραξης της συγκέντρωσής τους στην εργασία ή άλλες καθημερινές εργασίες.

«Σκέφτονται συνεχώς αυτές τις πλατφόρμες όταν δεν τις χρησιμοποιούν», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, Dar Meshi. “Χάνουν ακόμα και τον ύπνο τους, επειδή είναι συνδεδεμένοι στα social media”.