Το καινούριο 7nm Radeon VII GPU από την AMD ήταν μία απροσδόκητη ανακοίνωση στο CES 2019, όπου παρουσιάστηκαν οι προδιαγραφές μαζί με λίγες λεπτομέρειες της συσκευής.  Ουσιαστικά, πρόκειται για το πρώτο 7nm gaming GPU του κόσμου που αναμένεται να κυκλοφορήσει για πρώτη φορά στις 7 Φεβρουαρίου του νέου έτους! Μάλιστα, οι ειδικοί εικάζουν πως θα αντικαταστήσει το μέχρι στιγμής-κορυφαίο Radeon RX Vega 64.

Όσον αφορά τους gamers, το AMD Radeon VII στοχεύει σε παίκτες που επιθυμούν ομαλά frame rates στα 4K ή στην εξαιρετικά ευρεία ανάλυση 3440×1440 ή σε πολύ υψηλά frame rates σε πλήρες HD. Επιπλέον, θα εστιάσει σε κοινό, το οποίο επιθυμεί να κάνει stream σε gameplay video online ή σε άτομα που επιθυμούν να δημιουργήσουν παιχνίδια και άλλο δημιουργικό περιεχόμενο αλλά δεν χρειάζονται ένα pro workstation-grade GPU.

Η εταιρεία AMD ισχυρίζεται πως η απόδοση του νέου Radeon θα αυξηθεί κατά 29% συγκριτικά με το Radeon RX Vega 64. Την ώρα που δεν έχουν δημοσιευτεί συγκρίσεις με τα νούμερα απόδοσης της εταιρείας Nvidia, το Radeon VII μπορεί να ξεπεράσει σε νούμερα τα κορυφαία GeForce GTX 1080 και GeForce RTX 2080.

Σχετικά με τις προδιαγραφές, η AMD έκανε λίγες αναφορές. Ειδικότερα, το Radeon VII GPU έχει κωδική ονομασία Vega 20 και περιλαμβάνει 3.840 stream επεξεργαστές και 240 texture units με 64 ROPs (render output units). Οι κάρτες γραφικών του Radeon VII που χρησιμοποιούν το σχεδιασμό αναφοράς της AMD θα έχουν 16GB μνήμης HBM2 σε ένα 4096-bit bus για μέχρι και 1TBps εύρους μνήμης.

Ίσως το νέο μοντέλο να μας θυμίσει το 7nm Radeon Instinct MI50 accelerator, καθώς σε πρακτικό επίπεδο είναι ολόιδια. Ωστόσο, το Radeon VII, ως gaming GPU δεν θα περιέχει λειτουργίες double-precision floating point για να διαφοροποιηθεί από τον προαναφερόμενο επαγγελματικό accelerator. Αναφορικά με την TDP αξιολόγηση του Radeo VII είναι στα 300W, χαρακτηριστικό που το κάνει να παρέχει υψηλότερα νούμερα από εκείνα της Nvidia.

Αντίθετα, μετά την εισαγωγή του νέου μοντέλου στο CES 2019, o εκπρόσωπος της Nvidia, Jen-Hsun Huang δήλωσε πως πρόκειται για κάτι που δεν είναι καινούριο ενώ παράλληλα υπάρχει έλλειψη ως προς την τεχνητή νοημοσύνη και τις ικανότητες του ray tracing. Ως προς αυτό απάντησε άμεσα η εκπρόσωπος της AMD, Lisa Su πως μέχρι στιγμής δεν έχουν δει τις ικανότητες του Radeo στην πράξη και πως ακόμα είναι νωρίς να κρίνουμε τον τομέα του ray tracing, διότι ακόμα είναι προς ανάπτυξη από τη μεριά των developers.