Τον τελευταίο καιρό έχουν εμφανιστεί στην αγορά πολλές τεχνολογίες που μέχρι πριν λίγα χρόνια ούτε που φανταζόμασταν πως θα υπήρχαν. Κάποιες από αυτές για λόγους ευκολίας έχουν γίνει γνωστές με τα αρχικά τους γράμματα, όπως είναι το VR, το AR, το MR και το XR. Μπορεί με μία πρώτη ματιά να μην βγάζουν πολύ νόημα τα αρχικά τους, αλλά η επεξήγηση τους είναι αρκετά απλή. Ενώ λοιπόν δεν είναι το ίδιο πράγμα,  βασίζονται στις ίδιες τεχνολογίες όπως είναι τα τρισδιάστατα αντικείμενα και η τεχνίτη νοημοσύνη.  Ας δούμε τι είναι το κάθε ένα.

Virtual Reality (VR)

Το Virtual Reality ή αλλιώς εικονική πραγματικότητα είναι μία προσομοίωση που δημιουργείται εξολοκλήρου από ένα υπολογιστικό σύστημα. Για να έχει κανείς μία virtual reality εμπειρία θα πρέπει να διαθέτει ειδικό headset με το οποίο βλέπει εικόνα, ακούει ήχο και σε μερικές περιπτώσεις νιώθει δονήσεις.

Augmented Reality (AR)

Το Augmented reality ή αλλιώς επαυξημένη πραγματικότητα είναι μία ζωντανή, άμεση ή έμμεση προβολή ενός φυσικού αντικειμένου που βρίσκεται στον χώρο, στο οποίο γίνονται τροποποιήσεις σε πραγματικό χρόνο με την χρήση κάποιου υπολογιστικού συστήματος. Με την χρήση αυτής της τεχνολογίας μπορεί κανείς να έχει μία παραμορφωμένη ψηφιακή έκδοση ενός αντικειμένου που έχει στον χώρο του. Αυτό επιτυγχάνεται με την χρήση κάμερας και ειδικού λογισμικού. Οι πιο διαδεδομένες συσκευές που υπάρχουν αυτή την στιγμή για την χρήση της AR τεχνολογίας είναι τα smart phones, καθώς διαθέτουν πολύ καλές κάμερες και σχετικά δυνατούς επεξεργαστές

Mixed Reality (MR)

To Mixed Reality ή αλλιώς μικτή πραγματικότητα είναι ο συνδυασμός του αληθινού και του ψηφιακού κόσμου από τους οποίους δημιουργείται κάτι ενδιάμεσο. Στον ενδιάμεσο αυτόν κόσμο αντικείμενα μπορούν να αλληλοεπιδράσουν σε πραγματικό χρόνο, ακριβώς όπως θα γινόταν στον πραγματικό κόσμο.

Extended Reality (XR)

Το Extended reality ή αλλιώς εκτεταμένη πραγματικότητα είναι και ο πιο νέος όρος από τους 4. Μέχρι στιγμής είναι πολύ λίγοι αυτοί που την έχουν ακούσει και γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται. Το Extended reality αναφέρετε στο πως αλληλοεπιδρούν  τα φυσικά αντικείμενα του χώρου μας με εμάς και τις κινήσεις μας. Συνήθως οι κινήσεις αυτές αναγνωρίζονται και καταγράφονται με την χρήση των wearables ή άλλων φορητών συσκευών που κουβαλάμε. Το XR μπορούμε να πούμε ότι περιλαμβάνει όλα τα προηγούμενα που αναφέραμε (AR, VR, MR) και τα συνδυάζει.