Για τους ανθρώπους με λιτές συνήθειες, το ερώτημα φαίνεται αρκετά αυτονόητο: τα χρησιμοποιημένα smartphone είναι φθηνότερα, επομένως είναι η καλύτερη επιλογή.

Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει πάντα. Τα τελευταία χρόνια, τα οικονομικά και μεσαίας σειράς smartphone έχουν κατακτήσει την αγορά με τα χαρακτηριστικά τους, σε σχέση με άλλες συσκευές που μπορεί να έχουν και διπλάσια τιμή.  Υπάρχουν ακόμη νεότερες εταιρίες που ειδικεύονται μόνο σε τηλέφωνα που προσφέρουν μια εμπειρία υψηλής τεχνολογίας στην καλύτερη δυνατή τιμή.

Μερικές φορές χρειάζεστε κάτι συγκεκριμένο – κάτι που μπορείτε να αποκτήσετε μόνο από μια συγκεκριμένη μάρκα ή στυλ συσκευής. Σε αυτή την περίπτωση, εάν επρόκειτο να αγοράσετε ένα χρησιμοποιημένο smartphone ίσως να κάνετε την καλύτερη κίνηση.

Ας δούμε πιο εμπεριστατωμένα το θέμα. Πρώτον, ας ξεκινήσουμε με τους λόγους για να αγοράσετε ένα χρησιμοποιημένο τηλέφωνο.

Γιατί πρέπει να αγοράσετε ένα χρησιμοποιημένο τηλέφωνο

Σε γενικές γραμμές, ο μόνος πραγματικός λόγος για να αγοράσετε ένα χρησιμοποιημένο τηλέφωνο είναι εάν χρειάζεστε κάποιο συγκεκριμένο χαρακτηριστικό, στυλ σχεδιασμού ή εμπορικό σήμα.

Για παράδειγμα, ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά των smartphone για πολλούς καταναλωτές είναι η κάμερα. Αν χρησιμοποιείτε το smartphone σας για να τραβήξετε πάρα πολλές φωτογραφίες, θα χρειαστείτε κάτι που σας δίνει το καλύτερο δυνατό output. Ωστόσο, εάν επίσης το budget είναι περιορισμένο δεν θα μπορείτε να αγοράσετε το καλύτερο στην κατηγορία Huawei Mate 20 Pro ή το Google Pixel 3 XL.

Αυτός θα είναι ο ιδανικός λόγος για να αγοράσετε ένα χρησιμοποιημένο τηλέφωνο. Μπορείτε να βρείτε αυτές τις συσκευές σε μια πολύ καλή τιμή σε eBay, Swappa, ή site παρόμοιου περιεχομένου. Θα μπορούσατε ακόμη να πάτε μια γενιά πίσω για να εξοικονομήσετε περισσότερα – το Google Pixel 2 XL, για παράδειγμα, έχει σχεδόν τόσο καλή κάμερα όσο και το 3 XL και έχει πολλά από τα ίδια χαρακτηριστικά.

Από την άλλη πλευρά, οι πιο καινούριες και καλύτερες δυνατότητες μπορεί να μην είναι αυτό που ψάχνετε και στην περίπτωση αυτή ίσως θέλετε να κάνετε ένα βήμα πίσω. Για παράδειγμα, σχεδόν κάθε συσκευή flagship από το 2018 διαθέτει έναν σαρωτή δακτυλικών αποτυπωμάτων τοποθετημένο στο πίσω μέρος ή στην οθόνη. Εάν θέλετε πραγματικά μια συσκευή με φυσικό σαρωτή στο μπροστινό μέρος, η αγορά μιας παλαιότερης ναυαρχίδας θα μπορούσε να είναι το καλύτερο στοίχημά σας. Σε αυτήν την περίπτωση, κάτι σαν το Huawei P20 Pro θα ήταν μια εξαιρετική επιλογή, το οποίο είναι φθηνότερο τώρα από ό, τι όταν λανσαρίστηκε και εξακολουθεί να λαμβάνει υποστήριξη από την Huawei.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα χρησιμοποιημένα τηλέφωνα έρχονται με περιορισμούς. Μερικά από αυτά δεν έχουν καμία εγγύηση ή τους λείπουν μερικά αξεσουάρ. Ωστόσο, αν χρειάζεστε απεγνωσμένα ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό και ο καλύτερος (ή μόνο) τρόπος για να το πάρετε σε μια αξιοπρεπή τιμή είναι για να αγοράσετε ένα χρησιμοποιημένο κινητό αυτό ακριβώς πρέπει να κάνετε.

Γιατί δεν πρέπει να αγοράσετε ένα χρησιμοποιημένο smartphone

Η βιομηχανία των smartphone έχει αλλάξει αρκετά τα τελευταία χρόνια. Προηγουμένως, αν θέλατε τα πιο καινούργια, πιο cool χαρακτηριστικά, δεν είχατε άλλη επιλογή παρά να αγοράσετε το τελευταίο και σπουδαιότερο smartphone.

Ωστόσο, η καινοτομία στο σύνολο του κλάδου έχει επεκταθεί πολύ. Σήμερα, μπορείτε να επιλέξετε τυχαία ένα Android smartphone και οι πιθανότητες να έχει τα ίδια βασικά χαρακτηριστικά με κάποιο άλλο είναι πολλές.  Ναι, πάντα θα υπάρχουν πράγματα τα οποία έχει η Εταιρεία Α και δεν τα έχει η Β, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι προβληματίζεται ο μέσος καταναλωτής.

Με αυτό το σκεπτικό, τα χαρακτηριστικά των συσκευών Android high-end και των χαρακτηριστικών του mid-range γίνονται γρήγορα πολύ παρόμοια. Ως εκ τούτου, μπορείτε να αγοράσετε ένα ολοκαίνουργιο smartphone με όλα τα βασικά χαρακτηριστικά που χρειάζεστε σε μια παρόμοια τιμή με την αγορά ενός flagship.

Εάν μπορείτε να αποκτήσετε ό, τι θέλετε από ένα καινούργιο τηλέφωνο στην ίδια τιμή με ένα χρησιμοποιημένο, γιατί να αγοράσετε ένα χρησιμοποιημένο;

Για παράδειγμα ας δούμε το Xiaomi Pocophone F1. Η συσκευή διαθέτει μια τεράστια μπαταρία (4.000mAh), τον επεξεργαστή Qualcomm Snapdragon 845 και είτε με μνήμη RAM 6GB ή 8GB. Ανάλογα με το πού ζείτε, μπορείτε να αποκτήσετε αυτό το τηλέφωνο από την τιμή των $ 300 εως $ 400, ολοκαίνουργιο.

Το OnePlus 6 και το OnePlus 6T έχουν παρόμοιες προδιαγραφές με το Pocophone F1, αλλά περισσότερα υλικά κατασκευής υψηλής ποιότητας και μεγαλύτερη διαθεσιμότητα ανά χώρα. Η τιμή εκκίνησης για το OnePlus 6 είναι $ 530, ολοκαίνουργιο.

Η αγορά mid-range αυξάνεται μόνο. Το 2019 Honor View 20, για παράδειγμα, λαμβάνει καταπληκτικές κριτικές και διαθέτει all-screen, υποδοχή ακουστικών, ένα blaster IR και εκπληκτικά χαρακτηριστικά και ποιότητα κατασκευής. Παρόλο που είναι διαθέσιμο μόνο στην Κίνα αυτή τη στιγμή, αναμένουμε ότι η παγκόσμια τιμή του θα ξεκινήσει από τα $ 500.

Ένα άλλο πράγμα που αυτά τα νεότερα smartphone θα έχουν επιπλέον από τα παλαιότερα είναι ενημερώσεις software. Κάθε συσκευή που δίνεται ως παράδειγμα σε αυτήν την ενότητα θα λάβει ενημερώσεις ασφαλείας για Android τουλάχιστον για ένα ακόμη έτος, πιθανώς δύο. Επίσης, όλοι πιθανόν θα λάβουν μια ενημερωμένη έκδοση για το Android Q, κάτι που δεν θα σας προσφέρει κάθε παλιό χρησιμοποιημένο τηλέφωνο.

Με ένα γρήγορο ψάξιμο στο eBay εντοπίσαμε πολλές καινούργιες συσκευές του Google Pixel 2, του Samsung Galaxy Note 8, του LG G7 ThinQ, του Huawei Mate 10 Pro κλπ. Παρόλο που αυτές οι συσκευές δεν χρησιμοποιούνται και είναι ακόμα στο κουτί, κοστίζουν πολύ λιγότερο από τις νεότερες αντίστοιχες τους. Ναι, ενδέχεται να μην λαμβάνουν update για πολύ περισσότερο χρόνο, αλλά εξακολουθούν να είναι βιώσιμες επιλογές.

Τι πρέπει να κάνετε? Εάν βρίσκεσαι στην φάση αγοράς ενός νέου τηλεφώνου, θα πρέπει να σκεφτείτε τι σας είναι απολύτως απαραίτητο με βάση τις παραπάνω συμβουλές.