Το Facebook δεν είναι η μόνη εταιρεία που κακομεταχειρίστηκε το σύστημα Enterprise Certificate της Apple, καθώς η Google έχει παραδεχθεί ότι παραβίασε επίσης τις ίδιες πολιτικές με το “Research App” του Facebook.

Μια έκθεση του TechCrunch νωρίτερα, αποκάλυψε ότι το Facebook μοιράστηκε μια εφαρμογή VPN, που συλλέγει κρυφά δεδομένα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούσαν ορισμένοι χρήστες τις συσκευές τους, έναντι χρημάτων ($ 20).

Η εφαρμογή του Facebook χρησιμοποίησε Enterprise Certificates, τα οποία επιτρέπουν στους χρήστες μιας εταιρείας να εγκαθιστούν και να χρησιμοποιούν εφαρμογές απευθείας, χωρίς να αξιολογούνται σύμφωνα με τις αυστηρές πολιτικές της Apple για το App Store.

Οι κανόνες της Apple αναφέρουν ότι τέτοιου είδους εφαρμογές, μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο από εργαζόμενους μιας επιχείρησης, αλλά το Facebook χρησιμοποίησε προς όφελός του αυτή τη δυνατότητα, για να κάνει την εφαρμογή του διαθέσιμη στους καταναλωτές.

Ομοίως, η Google παραδέχθηκε ότι διέθεσε την εφαρμογή “Screenwise Meter” εκμεταλλευόμενη τις ίδιες πιστοποιήσεις. Ακριβώς όπως και η εφαρμογή του Facebook, η εφαρμογή Screenwise Meter της Google, συγκέντρωσε επίσης δεδομένα σχετικά με το τι έκαναν οι χρήστες με τα τηλέφωνά τους, έναντι χρηματικής αμοιβής.

Επομένως, η Apple θα μπορούσε επίσης να ανακαλέσει την επιχειρηματική άδεια της Google, κάτι το οποίο θα εμποδίσει τους υπαλλήλους της εταιρείας να χρησιμοποιούν ορισμένες εσωτερικές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων των δοκιμαστικών εκδόσεων των εφαρμογών iPhone.

Αλλά η Google έχει ζητήσει συγγνώμη γι’ αυτό, σε μια δήλωση προς το TechCrunch:

“Το Screenwise Meter iOS app, δεν θα έπρεπε να έχει λειτουργήσει κάτω από το επιχειρηματικό πρόγραμμα της Apple για προγραμματιστές – αυτό ήταν ένα λάθος και ζητούμε συγγνώμη.”

Η Google έχει επίσης απενεργοποιήσει την εφαρμογή σε συσκευές iOS και ισχυρίζεται ότι δεν έχει πρόσβαση σε κρυπτογραφημένα δεδομένα σε εφαρμογές ή σε συσκευές. Πρόσθεσε επίσης ότι οι χρήστες μπορούν να εξαιρεθούν από το πρόγραμμα όποτε θέλουν.

Τώρα, εναπόκειται στην Apple το εάν θα θελήσει να τιμωρήσει την Google για αυτήν την παραβίαση πολιτικής ή η συγγνώμη της είναι αρκετή ώστε να αποφύγει την πιθανή ακύρωση του Enterprise Certificate της.