Καθώς η Tesla χτίζει το δεύτερο “gigafactory” της στη Σαγκάη, ο μεγαλύτερος εγχώριος ανταγωνιστής της στην Κίνα είναι έτοιμος να παίξει σκληρή μπάλα.

Η Nio, ένας κατασκευαστής ηλεκτρικών αυτοκινήτων ύψους 8 δισ. δολαρίων, αυξάνεται ταχύτατα σε ολόκληρη την Κίνα  και πιστεύει ότι μπορεί να ξεπεράσει την Tesla.

Σε μια συνέντευξη «60 minutes» που προβλήθηκε την Κυριακή, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Nio, William Li, – ο οποίος δεν δίστασε να αποκαλέσει την εταιρεία του “Τesla killer”- συνέκρινε τα οχήματα της Tesla με τα ρούχα υψηλής ραπτικής.

«Είναι σαν τα μοντέλα μόδας στην πασαρέλα», χαρακτήρισε τα αυτοκίνητα της Τesla. «Μπορεί να είναι όμορφο, αλλά δεν μπορείτε να το φοράτε κάθε μέρα».

Η σύγκριση συνέχισε να περιλαμβάνει supermodels.

«Οπότε, η Τesla είναι το supermodel και είσαι η κοπέλα της διπλανής πόρτας;» ρώτησε η δημοσιογράφος Holly Williams. «Ναι,» απάντησε ο Li.

Η Nio παρήγαγε μόλις 10.000 αυτοκίνητα πέρυσι. Από την άλλη, αν και η Τesla δεν αποκαλύπτει πωλήσεις μονάδων, έφερε έσοδα ύψους 1,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Κίνα το 2018 (περίπου το 8% του παγκόσμιου συνόλου της). Το 8% των παγκόσμιων παραδόσεων της Tesla υπολογίζεται περίπου 20.000 μονάδες.

Σύμφωνα, βέβαια, με τον Michael Dunne, έναν αναλυτή αυτοκινήτων από την Κίνα οι δύο εταιρείες θα μπορούσαν να συνυπάρξουν. «Υπάρχει χώρος στην αγορά τόσο για την Tesla όσο και για την Nio», δήλωσε.