Το όνειρο ενός smartphone που λειτουργεί επίσης ως PC έχει εμποδιστεί κυρίως λόγω της μη διαθεσιμότητας desktop λογισμικού. Έχουν γίνει μερικές προσπάθειες αντιμετώπισης αυτού του περιορισμού, με τις περισσότερες να περιστρέφονται γύρω από το Linux. Πριν η Samsung κυκλοφορήσει το Samsung DeX, υπήρχε το open source Maru OS project και, μετά από μια μακρά περίοδο σιωπής, επέστρεψε για να θέσει τα θεμέλια για μελλοντική επέκταση σε περισσότερα τηλέφωνα Android.

Η Samsung μπορεί να μιμήθηκε σε ένα βαθμό το Maru, όταν ανέπτυξε το DeX. Σε αντίθεση με άλλα Linux σε Android, το Maru OS απαιτούσε από τους χρήστες να συνδέσουν μια εξωτερική οθόνη στο τηλέφωνο, πριν κυκλοφορήσει ένα Debian GNU/Linux περιβάλλον. Αυτό, ωστόσο, περιόριζε σημαντικά τις συσκευές που μπορούσαν να υποστηριχθούν. Ουσιαστικά μόνο το tablet Nexus 5 και το Nexus 7 (2013) είχαν τη δυνατότητα.

Η έκδοση Maru 0.6 “Okinawa” θα μπορούσε να θεωρείται και ως έκδοση 1.0, δεδομένου ότι αλλάζει ριζικά ολόκληρη η εγκατάσταση ώστε να είναι πιο ανθεκτική στο μέλλον. Το Maru βασίζεται τώρα στο LineageOS και όχι μόνο στο AOSP, γεγονός που ανοίγει την πόρτα σε περισσότερες συσκευές, εφόσον υποστηρίζονται από το δημοφιλές Android ROM.

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι το Maru υποστηρίζει πλέον wireless desktop streaming  μέσω του Chromecast και του Miracast, όπως αναφέρουν ορισμένοι χρήστες. Αυτό σημαίνει ότι το λειτουργικό σύστημα δεν απαιτεί πλέον εξωτερική σύνδεση HDMI, το οποίο επίσης αυξάνει τις συσκευές στις οποίες μπορεί να λειτουργήσει το Maru.

Ως απόδειξη αυτών των αλλαγών, το Maru OS υποδέχεται το Nexus 5X ως την πρώτη νέα συσκευή που θα υποστηριχθεί μετά τα Nexus 5 και Nexus 7 (2013). Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος και κάποια προσπάθεια από την κοινότητα για να το φέρει σε άλλα τηλέφωνα. Εκτός από αυτές τις αλλαγές, το Maru OS 0.6 ενημερώνει επίσης τη διανομή Debian στην πιο πρόσφατη έκδοση 9 Stretch, το Android στο Android 8.1 Oreo και φέρνει μια ολόκληρη σειρά διορθώσεων που θα κάνουν το συγκεκριμένο Android ROM χρήσιμο και ενδιαφέρον ξανά .