Το Chrome 73 – η τελευταία έκδοση του προγράμματος περιήγησης Google για desktop και mobile – έχει κυκλοφορήσει για Android, Linux, MacOS και Windows. Η ανάπτυξη του Chrome 73 είναι σταδιακή και σύντομα θα προσεγγίσει τους χρήστες στις προαναφερόμενες πλατφόρμες. Μεταξύ των βασικών αλλαγών που επέφερε το Chrome 73, είναι το dark mode για την έκδοση macOS του προγράμματος περιήγησης. Εκτός από τις διορθώσεις σφαλμάτων και τις βελτιώσεις απόδοσης, φέρνει υποστήριξη για την Data Saver για σελίδες HTTPS στο Android, νέες λειτουργίες “Ενισχυμένη ορθογραφία” και “Ασφαλής περιήγηση σε εκτεταμένες αναφορές”, καθώς και υποστήριξη για κλειδιά πολυμέσων μεταξύ άλλων. Επιπλέον, λειτουργίες όπως η κοινή χρήση καρτελών μεταξύ των πλατφορμών βρίσκονται υπό δοκιμή.

Η σταθερή ενημερωμένη έκδοση του Chrome 73 κυκλοφορεί τώρα σε όλες τις συμβατές πλατφόρμες και σύντομα θα προσεγγίσει χρήστες σε ολόκληρο τον πλανήτη κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων. Ένα ιδιαίτερα προσδοκώμενο χαρακτηριστικό του Chrome 73 είναι η υποστήριξη για dark mode στον browser του Mac, αλλά, δυστυχώς, φαίνεται ότι οι χρήστες του Google Chrome στα Windows θα πρέπει να περιμένουν λίγο περισσότερο. Το dark mode του Chrome 73 συμμορφώνεται με το dark theme του Mac, αν το ίδιο ισχύει και σε επίπεδο λειτουργικού συστήματος. Το dark mode του Chrome 73 στο Mac μοιάζει αρκετά με τη φυσική λειτουργία ανώνυμης περιήγησης του προγράμματος περιήγησης.

Όσον αφορά τις νέες λειτουργίες που εισήγαγε το Chrome 73, είναι η υποστήριξη στα πλήκτρα πολυμέσων σε ένα συμβατό σύστημα MacOS, Windows ή Chrome OS. Οι χρήστες μπορούν τώρα να χρησιμοποιούν τα αποκλειστικά πλήκτρα πολυμέσων στο πληκτρολόγιό τους για να ελέγχουν την αναπαραγωγή μέσων σε υπηρεσίες όπως το YouTube

. Επιπλέον, εισάγει υποστήριξη για προοδευτικά Web app (PWA), που ζουν τώρα σε όλες τις desktop πλατφόρμες καθώς και στο κινητό. Οι υπογεγραμμένες ανταλλαγές HTTP και τα κατασκευαστικά φύλλα είναι μεταξύ των άλλων χαρακτηριστικών που φθάνουν με την τελευταία έκδοση του Chrome browser.

Οι “βελτιωμένοι έλεγχοι ορθογραφίας”, η “Εκτεταμένη αναφορά ασφαλούς περιήγησης” και η λειτουργία “Κάντε αναζήτηση και καλύτερη πλοήγηση” για να επιτρέπεται στο Chrome να συλλέγει διευθύνσεις URL σε ανώνυμη βάση είναι μερικές άλλες λειτουργίες που είναι τώρα διαθέσιμες. Επιπλέον, η αυτόματη βελτιστοποίηση λειτουργίας εικόνας σε εικόνα για PWA και η προσθήκη ενός κουμπιού “Skip Ad” στο παράθυρο Picture-in-Picture είναι ένα από τα νέα χαρακτηριστικά που εισήγαγαν τον έλεγχο με την άφιξη του Chrοme 73.

Όσο για το Chrοme 73 για το Android, φέρνει τη δυνατότητα προβολής περιεχομένου στη σελίδα Dino, πράγμα που σημαίνει ότι οι χρήστες μπορούν να περιηγηθούν στα προτεινόμενα άρθρα ακόμα και όταν είναι εκτός σύνδεσης. Μια άλλη αλλαγή κλειδιού είναι η άφιξη της ειδοποίησης σελίδων Lite στο omnibar και το γεγονός ότι ο Data Saver υποστηρίζει τώρα τις σελίδες HTTPS. Οι σελίδες Lite είναι βελτιστοποιημένες εκδόσεις των ιστοσελίδων που παρουσιάζονται μετά τη διέλευσή τους μέσω της δυνατότητας Data Saver του Chrome, ώστε να καταναλώνουν λιγότερα δεδομένα και να φορτώνονται γρηγορότερα. Το Chrome στο Android θα εμφανίσει τώρα το κείμενο “Lite” στη γραμμή URL για τις ιστοσελίδες HTTP καθώς και HTTPS, για να ενημερώσουν τους χρήστες όταν εμφανίζεται η βελτιστοποιημένη έκδοση μιας ιστοσελίδας. Αν πατήσετε στην επιλογή “Lite”, οι χρήστες θα επιλέξουν εάν θέλουν να παραμείνουν στη βελτιστοποιημένη ιστοσελίδα ή να φορτώσουν την αρχική έκδοση.