Η Google καθιστά τη χρήση Wi-Fi πιο ευέλικτη, ασφαλή και άνετη με το Android Q, καθώς η πρώτη πειραματική κατασκευή της νέας έκδοσης του λειτουργικού συστήματος φέρνει ένα πλήθος αλλαγών σχετικά με αυτήν την επιλογή συνδεσιμότητας.

Εκτός από τις μικρές οπτικές διαφορές, το Android Q επιτρέπει την κοινή χρήση ρυθμίσεων Wi-Fi μέσω QR codes, το οποίο θα σας απαλλάξει από την υποχρέωση να διαβάζετε συνέχεια το κλειδί WPA2 από το πίσω μέρος του router σας, για να το δώσετε στους φίλους σας όταν έρχονται στο σπίτι σας. Η μετατροπή των ρυθμίσεων Wi-Fi σε QR code σημαίνει ότι πολλές συσκευές, ακόμα και εκείνες που δεν λειτουργούν με το τελευταίο λειτουργικό σύστημα της Google, μπορούν να συνδεθούν γρήγορα σε ένα συγκεκριμένο δίκτυο. Φυσικά, η κοινή χρήση τέτοιων ευαίσθητων πληροφοριών ισοδυναμεί με πρόσβαση σε αυτές, οπότε θα πρέπει να επαληθεύσετε την ταυτότητά σας με έναν κωδικό πρόσβασης ή ένα δακτυλικό αποτύπωμα. Μόλις το Android Q έρθει σε συσκευές τρίτων, αυτό το χαρακτηριστικό είναι πιθανό να μπορεί επίσης να χρησιμοποιεί αναγνώριση ίριδας του ματιού και προσώπου, ανάλογα με τη διαμόρφωση του host’s hardware.

Σε περίπτωση που ο παραλήπτης του QR code ισχυρίζεται ότι δεν έχει κατάλληλο reader στη συσκευή του, ζητήστε του να χρησιμοποιήσει το Google Assistant για να διαβάσει εκείνο την εικόνα. Η ευκολία που προσφέρει αυτή η λειτουργία εκτείνεται πέρα ​​από το Android, καθώς το Siri της Apple είναι εξίσου ικανό να αποκωδικοποιήσει τους QR codes στις συσκευές iOS, δηλαδή σε iPhones και iPads.

Οι χρήστες των δημόσιων Wi-Fi μπορούν επίσης να εκτιμήσουν το γεγονός ότι το Android Q επιτρέπει την εύκολη εναλλαγή μεταξύ της MAC address μιας συσκευής και μιας randomized address, αν και αυτό πιθανόν δεν θα είναι καν απαραίτητο, αφού η τελευταία είναι η προεπιλεγμένη επιλογή. Η Google ανέφερε ότι πιο ισχυρές λειτουργίες απορρήτου θα είναι μέρος του πακέτου και ότι το MAC randomization είναι πλέον μια προεπιλεγμένη ρύθμιση. Το ίδιο το χαρακτηριστικό εισήχθη τεχνικά πέρυσι σε ένα από τα πρώτα Android 9 P, προτού αυτή η έκδοση του λειτουργικού συστήματος ονομαστεί επίσημα “Pie”.

Με τη μετατροπή του randomization σε προεπιλεγμένη επιλογή, η Google ουσιαστικά δυσκολεύει τον εντοπισμό συσκευών Android. Ενώ είναι σίγουρα μια εξειδικευμένη ικανότητα, μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη σε μέρη, όπως τα εμπορικά κέντρα, όπου το δημόσιο Wi-Fi είναι μια συνήθης επιλογή. Τα εμπορικά κέντρα ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για την παρακολούθηση των επισκεπτών τους, η οποία γίνεται δυνατή με ένα απλό MAC filter εάν oι επισκέπτες είναι συνδεδεμένοι σε ένα δημόσιο Wi-Fi hotspot. Το randomization της διεύθυνσης MAC μπερδεύει αυτή την τεχνολογία, και ενώ δεν κάνει αδύνατη την παρακολούθηση, τη δυσκολεύει αρκετά και μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ακρίβειά της.