Η παραβίαση ASUS συσκευών αποτελεί τη πιο δημοφιλή και ανησυχητική είδηση της επικαιρότητας. Κατά τη διάρκεια αποκάλυψης λεπτομερών στοιχείων για μια μαζική επίθεση έναντι των πελατών της ASUS, η Kaspersky κυκλοφόρησε ένα ειδικό offline tool και ξεκίνησε μια ηλεκτρονική ιστοσελίδα, όπου οι ιδιοκτήτες υπολογιστών της ASUS μπορούν να αναζητήσουν τις διευθύνσεις MAC τους για να ελέγξουν αν παραβιάστηκαν.

Ωστόσο, πολλοί πιστεύουν ότι δεν είναι ένας βολικός τρόπος ελέγχου για τις μεγάλες επιχειρήσεις που διαθέτουν εκατοντάδες χιλιάδες συστήματα.

Για να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα, ο Shahar Zini, CTO της Skylight δημοσίευσε στην ιστοσελίδα The Hacker News μια λίστα με 583 παραβιασμένα MAC addresses. Ουσιαστικά, οι ερευνητές της Skylight εντόπισαν τις συγκεκριμένες διευθύνσεις μέσω του offline tool της Kaspersky.

Χρησιμοποίησαν ένα ισχυρό Amazon server και μια τροποποιημένη έκδοση του HashCat password cracking tool.

Για όσους τυχαίνει να μην γνωρίζουν, την περασμένη εβδομάδα αποκαλύφθηκε ότι δεκάδες χιλιάδες υπολογιστές ASUS έχουν προσβληθεί από ένα κακόβουλο λογισμικό το οποίο εγκατέστησαν hackers χρησιμοποιώντας την online αυτόματη υπηρεσία ενημερώσεων της ίδιας της εταιρείας. Οι εκτιμήσεις της εταιρείας Kaspersky Lab είναι ότι  έχουν επηρεαστεί περισσότεροι από 1 εκατομμύριο υπολογιστές. Το antivirus λογισμικό της εταιρείας ανίχνευσε 57.000 μολύνσεις στους πελάτες της.

Η ASUS αυτή την εβδομάδα κυκλοφόρησε μια νέα καθαρή έκδοση της εφαρμογής LIVE Update (έκδοση 3.6.8) και επίσης υποσχέθηκε να προσθέσει “πολλούς μηχανισμούς επαλήθευσης ασφαλείας” για την αποφυγή περαιτέρω επιθέσεων. Ωστόσο, αν ανακαλύψετε ότι τελικά το MAC address σας ανήκει στην λίστα με τις παραβιασμένες συσκευές θα πρέπει να προβείτε σε επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων.

Η ταυτότητα των hackers και οι προθέσεις τους είναι ακόμα άγνωστες.