Νωρίτερα σήμερα, η New Zealand Herald δημοσίευσε μια επιστολή από την επικεφαλή του Facebook, Sheryl Sandberg, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία θα αντιμετωπίσει τη θανατηφόρα τρομοκρατική επίθεση που έγινε στο Christchurch πριν από δύο εβδομάδες. Στην επιστολή, ορίζει τα τρία βήματα που θα λάβει η εταιρεία, μεταξύ των οποίων και τον περιορισμό για τα live βίντεο.

Περιέγραψε την επίθεση ως “πράξη καθαρού κακού” και ότι η εταιρεία είναι «αποφασισμένη να κάνει review στο τι συνέβη» και ότι συνεργάζεται με τις αρχές της χώρας. Μετά την επίθεση, το Facebook λέει ότι αφαιρέθηκαν 1,5 εκατομμύρια βίντεο από την επίθεση σε όλο τον κόσμο, ενώ 1.2 εκατομμύρια βίντεο μπλοκαρίστηκαν “κατά τη μεταφόρτωση”. Στην επιστολή της Sandberg αναφέρεται ότι ενώ το Facebook κινήθηκε γρήγορα για να αφαιρέσει το βίντεο και το λογαριασμό του δράστη, η εταιρεία θα μπορούσε να κάνει περισσότερα και έθεσε τρία βήματα που θα προσπαθήσει να θέσει από εδώ και πέρα.

Το πρώτο βήμα είναι ότι το Facebook «διερευνά τους περιορισμούς για το ποιος μπορεί να ανεβάσει live βίντεο ανάλογα με παράγοντες όπως οι προηγούμενες παραβιάσεις των κανόνων» και ότι η εταιρεία θέτει περισσότερους πόρους σε συστήματα για να μπορούν να εντοπίσουν τα βίαια βίντεό τους, ακόμη και αν τα επεξεργαστούν οι χρήστες. Σημείωσε ότι έχουν βρει περισσότερες από 900 παραλλαγές του βίντεο της επίθεσης.

Το δεύτερο βήμα είναι να προσπαθήσουμε με πιο σοβαρά βήματα “να καταργήσουμε το μίσος στις πλατφόρμες μας”. Την περασμένη εβδομάδα, το Facebook ανακοίνωσε ότι απαγορεύει το λευκό εθνικιστικό και διαχωριστικό περιεχόμενο από το site και θα ανακατευθύνει ανθρώπους που αναζητούν τέτοιο περιεχόμενο σε πόρους που βοηθούν άτομα να εγκαταλείψουν  τις οργανώσεις μίσους. Η Sandberg λέει ότι η εταιρεία έχει αφαιρέσει από τότε μια σειρά ομάδων μίσους.

Το τελευταίο βήμα που σκιαγραφεί η Sandberg είναι ότι η εταιρεία παρέχει υποστήριξη σε “τέσσερις τοπικές οργανώσεις ευημερίας και ψυχικής υγείας” στη Νέα Ζηλανδία και επανέλαβε ότι η εταιρεία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με μια επιτροπή που σχεδιάζει να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο οι ιστοσελίδες και οι κοινωνικές οι πλατφόρμες των μέσων ενημέρωσης διαδραμάτισαν τον οποιοδήποτε ρόλο στην επίθεση.

Η επιστολή της Sandberg δεν παρέχει λεπτομέρειες για το τι σημαίνει “διερεύνηση περιορισμών” σε live βίντεο, αν και μοιάζει να αναφέρεται σε κάποιες προειδοποιήσεις – όπως π.χ. αν ένα άτομο έχει παραβιάσει προηγουμένως τα πρότυπα της κοινότητας του ιστότοπου. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο δράστης των επιθέσεων κινηματογραφούσε τις επιθέσεις του σε δύο τζαμιά και τις είχε ανεβάσει στο Facebook, το YouTube, το Twitter και το Instagram με στόχο να γίνουν viral. Ενώ το βίντεο της επίθεσης είχαν δει αρχικά λιγότερο από 200 άτομα, οι τεχνολογικές εταιρείες αγνωνίστηκαν να μην αφήσουν τα βίντεο να εξαπλωθούν περαιτέρω. Το Facebook έχει αντιμετωπίσει και πάλι προβλήματα με ανθρώπους που μεταδίδουν βίαια βίντεό, όπως το 2017, όταν ένας κάτοικος του Κλίβελαντ ανέβασε βίντεο από μια δολοφονία στο προφίλ του, όπου παρέμεινε εκεί για αρκετές ώρες.