Το Google+ δεν μπόρεσε να συγκριθεί με τους φίλους του, Facebook και Twitter, όπως η Google ήλπιζε. Τώρα, λιγότερο από οκτώ χρόνια μετά την κυκλοφορία του, ρίχνει αυλαία. Η Google έχει δηλώσει ότι, από σήμερα, το περιεχόμενο στους λογαριασμούς των Google+ χρηστών θα αρχίσει να διαγράφεται.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην οριστική απενεργοποίηση του Google+ αλλά, ουσιαστικά, ένα σφάλμα κωδικοποίησης με επιπτώσεις στην ιδιωτική ζωή των χρηστών είναι ο κύριος υπαίτιος.

Ενώ το Facebook έχει μέχρι στιγμής ξεπεράσει τα προβλήματα απορρήτου των χρηστών, το Google+ δεν είχε τη δυναμική να επιβιώσει από τη δυνητική έκθεση 52 εκατομμυρίων δεδομένων χρηστών της πλατφόρμας.

Η ίδια η Gοogle παραδέχεται ότι το Google+ ήταν σκέτη αποτυχία λόγω του χαμηλού engagement χρηστών και το 90% των χρονικών συνεδριών στην υπηρεσία να είναι λιγότερο από πέντε δευτερόλεπτα. Αλλά η ύπαρξη του σφάλματος είναι τελικά ο λόγος που δόθηκε οριστικό τέλος.

Το σφάλμα κωδικοποίησης θεωρήθηκε ότι ήταν ενεργό μεταξύ 2015 και 2018, αφήνοντας εκτεθειμένες πληροφορίες προφίλ, συμπεριλαμβανομένων των φύλων, ηλικίας, επαγγέλματος και άλλων, σε τρίτους προγραμματιστές, ακόμη και αν επισημαίνονται από τον χρήστη ως ιδιωτικά.

Τελικά αποκαλύφθηκε και διορθώθηκε τον Μάρτιο του 2018, αλλά μέχρι τον Οκτώβριο η Gοogle δεν είχε δηλώσει επίσημα την ύπαρξη του.

Αυτό θα πρέπει να είναι ένα μάθημα για κάθε οργανισμό που δεν φροντίζει για τα θέματα ιδιωτικότητας και ασφάλειας των χρηστών. Ενώ η Gοogle αναγνώρισε ότι “το σφάλμα επηρέασε περίπου 52,5 εκατομμύρια χρήστες“, επεσήμανε επίσης ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι κανένας από τους εκατοντάδες προγραμματιστές που είχαν πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα χρηστών για έξι ημέρες ήταν πράγματι ενήμεροι.

Σύμφωνα με τον Ben Smith, συνεργάτη της Google, οι τελικοί αριθμοί αιτήσεων που χρησιμοποίησαν τον εσφαλμένο κωδικό  που δυνητικά παραχώρησε πρόσβαση σε 500.000 λογαριασμούς Google+ ήταν 438.

Αν ήσαστε χρήστης του Google+, τότε υπήρξε άφθονος χρόνος για να αποθηκεύσετε το περιεχόμενό σας και άφθονες οδηγίες από την Gοogle για το πώς να το κάνετε. Ωστόσο, εάν καταφέρατε να τα χάσετε όλα, ίσως δεν είναι ακόμα αργά για να έχετε πρόσβαση στις δημοσιεύσεις σας. Το Internet Archive έχει δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας για δημόσιες ορατές αναρτήσεις για τις τελευταίες εβδομάδες τις οποίες μπορείτε να αποθηκεύσετε.