Ένας 24χρονος hacker, ονόματι Zain Qaiser, εγκατέστησε κακόβουλο λογισμικό που κλειδώνει το πρόγραμμα περιήγησης σε εκατομμύρια υπολογιστές και απαιτούσε από τους χρήστες να καταβάλλουν λύτρα για να ξεπαγώσουν τις οθόνες τους. Ο hacker , ο οποίος ανήκε σε μια διεθνή ρωσική εγκληματική ομάδα, έλαβε τουλάχιστον £ 650,000 μέσω του λογισμικού του, τα οποία ξόδεψε σε πολυτελή ξενοδοχεία, τζόγο και ένα ρολόι Rolex.

Σύμφωνα με το National Crime Agency (NCA), θεωρείται η πιο σοβαρή περίπτωση εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο που έχει διερευνήσει. Ο εισαγγελέας που έχει αναλάβει την υπόθεση είπε ότι ο άνεργος φοιτητής, χρησιμοποιώντας το διαδικτυακό όνομα K! NG, αγόρασε μεγάλο αριθμό διαφημίσεων σε πορνογραφικές ιστοσελίδες χρησιμοποιώντας ψεύτικες ταυτότητες. Όταν οι χρήστες έκαναν κλικ στις διαφημίσεις, οι υπολογιστές τους εκτίθονταν σε ένα εξαιρετικά εξελιγμένο λογισμικό «Angler». Οι μολυσμένοι υπολογιστές έδειχναν ένα μήνυμα που ισχυριζόταν ότι είναι από τις αρχές της χώρας του εκάστοτε χρήστη, λέγοντας ότι είχε διαπραχθεί ένα αδίκημα και απαιτούσε πληρωμή μέχρι $ 1.000 δολάρια (£ 767).

Η εγκληματική ομάδα συγκέντρωσε τεράστια κέρδη από τα θύματά της, σε περισσότερες από 20 χώρες, αν και ο συνολικός αριθμός εκείνων που τελικά πλήρωσαν είναι άγνωστος, δήλωσε η NCA. Όταν οι διαφημιζόμενοι συνειδητοποίησαν ότι διανεμήθηκε κακόβουλο λογισμικό και προσπάθησαν να σταματήσουν τον Qaiser, τους εκβίασε και προσπάθησε να υπερφορτώσει τους διακομιστές τους με επιθέσεις DDoS, κάτι που κόστισε σε αρκετές επιχειρήσεις εκατοντάδες χιλιάδες λίρες.

Ο Qaiser, συνελήφθη αρχικά τον Φεβρουάριο του 2017, όμως η δίκη που είχε οριστεί για τον Φεβρουάριο του 2018 δεν έγινε καθώς ο ίδιος επικαλέστηκε το νόμο περί ψυχικής υγείας. Τον Δεκέμβριο συνελήφθη ξανά για ξέπλυμα χρήματος, ενώ ήταν ελεύθερος με εγγύηση και φυλακίστηκε. Οι εισαγγελείς υποπτεύονται ότι ο Qaiser έχει αποθηκεύσει χρήματα σε λογαριασμούς στο εξωτερικό, αλλά δεν μπόρεσαν να τους εντοπίσουν άμεσα. Ο Qaiser, πρόκειται να καταδικαστεί από τον δικαστή Timothy Lamb QC σήμερα.