Μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερες από 5.400 επιχειρήσεις στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και την Ολλανδία, αποκάλυψε ότι το 61 τοις εκατό αυτών των εταιρειών, ανέφερε ότι έχει πέσει θύμα επιθέσεων στον κυβερνοχώρο τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

Μόνο το 10 τοις εκατό των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα παρουσίασαν υπερβολικά επαρκή βαθμολογία, όσον αφορά την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Εν τω μεταξύ, σχεδόν τα τρία τέταρτα (74%) των εταιρειών, θεωρήθηκε ότι δεν είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν μία διαδικτυακή επίθεση.

Η εγκληματικότητα στον κυβερνοχώρο, έχει αυξηθεί κατά πολύ το τελευταίο διάστημα, με δύο σημαντικές παραβιάσεις πληροφοριών να πραγματοποιούνται στις εταιρείες British Airways και Dixons Carphone (Dixons Retail).

Αν και οι μεγαλύτερες εταιρείες είναι σχεδόν σίγουρα αυτές που γίνονται συχνότερα στόχος, το ποσοστό των μικρών επιχειρήσεων (με λιγότερους από 50 υπαλλήλους) που αναφέρουν ένα περιστατικό επίθεσης ξεπερνά το 33-47%.

Έχει αποδειχθεί, ότι οι εταιρείες έχουν αυξήσει τις δαπάνες τους για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο τους τελευταίους 12 μήνες κατά 24 τοις εκατό, σε 1.45 εκατομμύρια δολάρια (1,1 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας), ενώ η ποσότητα που καλύπτει την ασφάλιση για τις επιθέσεις αυξήθηκε επιπλέον.

Το συνηθισμένο κόστος των επιθέσεων αυτών στις εταιρείες, αυξήθηκε επίσης από $ 229.000 (£ 176.000) στους τελευταίους 12 μήνες σε $ 369.000 ($ 283.000).

Ο Terry Ray, ανώτερος αντιπρόεδρος του πρακτορείου ασφαλείας στον κυβερνοχώρο Imperva, δήλωσε: “Το φάσμα του cyberattack υπήρξε από τότε που οι πληροφορίες έγιναν ψηφιακές, αλλά φαίνεται ότι η σημασία της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο έχει αυξηθεί τελευταία. Τι οδηγεί σε αυτή την αλλαγή; Η γνώση είναι στο κέντρο του ψηφιακού περιβάλλοντος αυτή τη στιγμή. Οι επιπλέον πληροφορίες βρίσκονται σε επιπρόσθετες τοποθεσίες, προσβάσιμες μέσω πρόσθετων εφαρμογών, προσπελάσιμες από επιπλέον άτομα, ενώ οι κυβερνοεγκληματίες έχουν επιπλέον τοποθεσίες να επιτεθούν.”

«Βασικό ρόλο προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό παίζει και το ότι οι επιχειρήσεις παράγουν περισσότερες πληροφορίες από ποτέ άλλοτε. Όλες αυτές οι πληροφορίες – που σώζονται σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη σειρά περιοχών και αποθετηρίων – απλώς προσφέρουν επιπλέον εναλλακτικές λύσεις για την εγκληματικότητα στον κυβερνοχώρο.»

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Ηνωμένο Βασίλειο κατέλαβε την πρώτη θέση ως το έθνος που είναι περισσότερο αφοσιωμένο στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο στο πλαίσιο του ετήσιου «International Cybersecurity Index» του Worldwide Telecommunications Union.