Όταν χρησιμοποιούμε μια υπηρεσία ή μια εφαρμογή, το πρώτο που μας ζητείται είναι να αποδεχτούμε ορισμένες πολιτικές απορρήτου και όρους παροχής υπηρεσιών. Ωστόσο οι περισσότεροι από εμάς, δεν μπαίνουμε καν στον κόπο να διαβάσουμε αυτές τις πολιτικές και απλά τις αποδεχόμαστε.

Αυτή η πρακτική είναι λανθασμένη καθώς ορισμένες φορές οι όροι αυτοί μπορεί να μην είναι τόσο ευνοϊκοί για εμάς.

Πρόσφατα μάλιστα, το Ever, μια εφαρμογή αποθήκευσης φωτογραφιών, έλαβε κριτική αφού αποκάλυψε ότι χρησιμοποιεί δισεκατομμύρια φωτογραφίες που έχουν ανεβάσει οι χρήστες της, για να εκπαιδεύσει το σύστημα αναγνώρισης προσώπου που κατασκευάζει.

Η αναγνώριση προσώπου, είναι μία συνήθης πρακτική που ακολουθούν οι εφαρμογές αποθήκευσης φωτογραφιών, ώστε να μπορούν να κατηγοριοποιούν τις φωτογραφίες.

Ωστόσο, η χρήση φωτογραφιών για την κατάρτιση ενός εργαλείου αναγνώρισης προσώπου, το οποίο στη συνέχεια πωλείται σε ιδιωτικές εταιρείες, την επιβολή του νόμου και το στρατό είναι εξαιρετικά αμφισβητήσιμη.

Σύμφωνα με την NBC News, η εφαρμογή Ever ασχολείται με μία νέα επιχείρηση που ονομάζεται Ever AI, χωρίς να το έχει αποκαλύψει στα εκατομμύρια των χρηστών της.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Doug Aley, δήλωσε στο NBC News ότι το Ever AI δεν μοιράζεται τις φωτογραφίες ή τις πληροφορίες ταυτοποίησης σχετικά με τους χρήστες. Δήλωσε ότι τα δισεκατομμύρια των εικόνων χρησιμοποιούνται απλά για να καθοδηγήσουν έναν αλγόριθμο στο πώς να εντοπίζει πρόσωπα. Κάθε φορά που κάποιος χρήστης επιτρέπει στην αναγνώριση προσώπου της εφαρμογής να ομαδοποιεί εικόνες των ίδιων ανθρώπων, η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου εκπαιδεύεται. Αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιείται στη συνέχεια στα εμπορικά προϊόντα αναγνώρισης προσώπου της εταιρείας.

Ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που αμφισβητούν αυτή την τεχνική, καθώς υποστηρίζουν ότι το να χρησιμοποιούνται προσωπικές φωτογραφίες ανθρώπων δεν είναι ότι πιο ασφαλές από άποψη προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Το Ever AI ανέφερε επίσης σε ένα δελτίο τύπου ότι διαθέτει ένα “ολοένα αυξανόμενο ιδιωτικό παγκόσμιο σύνολο δεδομένων 13 δισεκατομμυρίων φωτογραφιών και βίντεο”, ωστόσο η εταιρεία δεν έλαβε ρητή άδεια από τα μέλη της ώστε να χρησιμοποιήσει αυτές τις φωτογραφίες.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Jason Schultz, λέει ότι το Ever AI θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να ενημερώσει τους χρήστες του σχετικά με τον τρόπο χρήσης των φωτογραφιών τους, αντί να το συμπεριλαμβάνει απλά σε μια πολιτική απορρήτου των 2.500 λέξεων που οι περισσότεροι χρήστες δεν θα διαβάσουν.