Κάθε μέρα ακούμε για νέες επιθέσεις από hackers σε εταιρείες, οργανισμούς, ακόμα και ιδιώτες. Το ανησυχητικό είναι, ότι οι απατεώνες αναπτύσσουν συνεχώς καινούρια εργαλεία και χρησιμοποιούν όλο και πιο εξελιγμένες τεχνικές για να επιτεθούν στα θύματά τους. Τις περισσότερες φορές, είναι σε θέση να παρακάμπτουν τα παραδοσιακά συστήματα ασφαλείας. Αυτοί οι hackers κάνουν πολύ προσεκτική δουλειά. Παρακολουθούν τις κινήσεις των θυμάτων τους, μέσα από τα social media και γενικά από την online δραστηριότητά τους. Στη συνέχεια, ανάλογα με το στόχο, αναπτύσσουν malware, τα οποία είναι δύσκολο να ανιχνευτούν. Μέσα σε λίγες ώρες, μπορούν να καταστρέψουν μια εταιρεία, είτε παραλύοντας τα συστήματά της, είτε απαγορεύοντας στους υπαλλήλους την πρόσβαση στα δεδομένα.

Οι ειδικοί ασφαλείας ετοιμάζουν την επόμενη γενιά εργαλείων, που θα τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τις εξελιγμένες επιθέσεις των hackers και να προστατεύσουν τις εταιρείες.

Τα λεγόμενα cyberthreats έχουν σχεδιαστεί για να καταστρέφουν ή να παρακάμπτουν τα μέτρα ασφαλείας, που χρησιμοποιούν οι εταιρείες για να προστατεύσουν τα συστήματά τους. Τα παραδοσιακά antivirus προγράμματα δεν είναι πάντα αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των απειλών. Οι απειλές νέας γενιάς χρειάζονται και νέα συστήματα προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν. Ο διευθύνων σύμβουλος της Palindrome Consulting, Ilan Sredni, λέει: «Τα προηγμένα συστήματα ασφαλείας περιλαμβάνουν τη χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης,  που θα μπορούν να κατανοήσουν κάθε είδος κακόβουλου λογισμικού. Είναι ο μόνος τρόπος να βρισκόμαστε ένα βήμα μπροστά από τις απειλές».

Οι hackers, εδώ και πολύ καιρό, έχουν καταφέρει να εκμεταλλευτούν, με διάφορους τρόπους, τις πιο βασικές υπηρεσίες, που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις, όπως το Microsoft Excel και το Word. Μέσω αυτών, μπορούν να εγκαθιστούν κακόβουλα λογισμικά. Ωστόσο, οι ειδικοί ασφαλείας σύντομα ανακάλυψαν τις τεχνικές τους και μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις. Έτσι οι hackers άρχισαν να βρίσκουν νέους τρόπους επίθεσης. Αυτό γίνεται συνεχώς. Οι επιτιθέμενοι βρίσκουν νέες τεχνικές μόλυνσης των συστημάτων, και όταν οι ειδικοί τις αντιμετωπίσουν, τότε ανακαλύπτουν κι άλλες πιο σύνθετες τεχνικές. Αυτό, όμως, σημαίνει ότι οι εταιρείες θα πρέπει να βρίσκονται συνεχώς σε εγρήγορση, αν θέλουν να είναι προστατευμένες.

Τι είναι η προστασία νέας γενιάς;

Δεν είναι εύκολο να δοθεί ένας συγκεκριμένος ορισμός για την προστασία νέας γενιάς. Στην ουσία, με αυτόν τον όρο, εννοούμε όλα τα προϊόντα και τις στρατηγικές, που μπορούν να προσφέρουν μια πιο ολοκληρωμένη προστασία απέναντι στις νέες απειλές. Πρόκειται για μια συστημική προσέγγιση, η οποία αξιοποιεί τη μηχανική εκμάθηση, για μεγαλύτερη προστασία, χρησιμοποιεί cloud-based computing για την ανίχνευση απειλών και άλλων ύποπτων δραστηριοτήτων, ξεκινά αμέσως τη διαδικασία αντιμετώπισης και καθορίζει το βαθμό παραβίασης.

Όλα αυτά είναι απαραίτητα για την πρόληψη των απειλών. Τα παραδοσιακά μέτρα ασφαλείας είναι αποτελεσματικά για κάποιες απειλές, αλλά σίγουρα δεν θα είναι και για τα malware νέας γενιάς.

Metamorphic Malware και Polymorphic Malware

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν δύο δεδομένα. Το πρώτο είναι ότι οι hackers χρησιμοποιούν όλο και πιο συχνά τα λεγόμενα metamorphic και polymorphic malwares, τα οποία ανιχνεύονται δύσκολα. Το δεύτερο δεδομένο είναι, ότι όλο και περισσότερες dark web αγορές δίνουν πρόσβαση σε κακόβουλο κώδικα. Αυτά τα δύο, μαζί, έχουν δημιουργήσει έναν μεγάλο αριθμό, δύσκολα ανιχνεύσιμων, κακόβουλων λογισμικών. Ποια είναι η διαφορά των δύο κακόβουλων λογισμικών; Το metamorphic malware είναι πιο επικίνδυνο από το polymorphic, γιατί ο εσωτερικός κώδικας αλλάζει συνεχώς, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανιχνευτεί εύκολα. Η αντιμετώπιση του συγκεκριμένου τύπου λογισμικού απαιτεί λύσεις ασφαλείας, που θα μπορούν να παρακολουθούν ύποπτες δραστηριότητες και να τις αναλύουν και θα είναι σε θέση να τις διακόψουν ή τουλάχιστον να ειδοποιήσουν το διαχειριστή.

Τρόποι προστασίας από τις νέες απειλές

Πώς μπορούμε, λοιπόν, να προστατευτούμε από τις απειλές; Ακολουθούν κάποια μέτρα, που μπορεί να πάρει μια επιχείρηση, για να μειώσει τις πιθανότητες μιας επίθεσης:

  1. Αλλαγή των κωδικών πρόσβασης ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
  2. Εφαρμογή του ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων.
  3. Πολύ-επίπεδη προστασία: χρήση προγραμμάτων για προστασία από ιούς/ malware/spyware/ransomware και cloud DNS ασφάλεια για την προστασία του δικτύου.
  4. Εκπαίδευση υπαλλήλων, σχετικά με τις απειλές και το σωστό τρόπο χειρισμού των συστημάτων.
  5. Χρήση προγράμματος, που ανιχνεύει τις επιθέσεις ransomware και επιτρέπει στο διαχειριστή του δικτύου να επαναφέρει το δίκτυο πριν από την επίθεση.

Όλα τα παραπάνω είναι πολύ απλά βήματα, που μπορούν να εφαρμόσουν όλες οι επιχειρήσεις, για να ενισχύσουν την ασφάλεια τους. Η υιοθέτηση μιας ολιστικής προσέγγισης στην ασφάλεια είναι απαραίτητη. Πρώτα, όμως, οι εταιρείες θα πρέπει να αντιληφθούν το μέγεθος του κινδύνου από τις απειλές νέας γενιάς, ώστε να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.