Στις μέρες μας, όλο και περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να κάνουν τις αγορές τους στο διαδίκτυο. Οι λόγοι είναι πολλοί. Αρχικά, μπορείτε να κάνετε τις αγορές σας από το σπίτι σας, άνετα, χωρίς να χάσετε χρόνο, να κουραστείτε ή να ξοδέψετε περιττά χρήματα για τις μετακινήσεις. Έπειτα, το διαδίκτυο προσφέρει μια τεράστια γκάμα προϊόντων, τα οποία μπορείτε να δείτε μέσα σε λίγα λεπτά. Ένα άλλο θετικό στοιχείο είναι ότι πολλές φορές, τα προϊόντα που βρίσκει κανείς online είναι πιο οικονομικά από εκείνα στα φυσικά καταστήματα. Τέλος, οι περισσότερες εταιρείες στέλνουν άμεσα τις παραγγελίες, οπότε μέσα σε λίγες μέρες έχετε στα χέρια σας τα πράγματά σας, χωρίς κόπο και κούραση. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όλο και περισσότεροι άνθρωποι κάνουν online αγορές.

Ωστόσο, υπάρχει και η αρνητική πλευρά. Ένα θέμα, που πρέπει να απασχολήσει όσους κάνουν online αγορές, είναι η ασφάλειά τους. Οι online αγορές προϋποθέτουν τη χρήση κάποιων προσωπικών δεδομένων. Ξέρουμε πολύ καλά, ότι στις μέρες μας, γίνονται πολλές διαδικτυακές επιθέσεις, που στοχεύουν σε προσωπικές πληροφορίες.

Υπάρχουν, φυσικά, κάποια πράγματα, που μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τα δεδομένα σας αλλά και τα χρήματά σας, όταν αγοράζετε κάτι στο διαδίκτυο.

Αναζητήστε πληροφορίες για τον πωλητή

Είναι καλό να ελέγχουμε τα sites από τα οποία ψωνίζουμε. Τα περισσότερα sites είναι νόμιμα, αλλά δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις, που οι αγοραστές έχουν εξαπατηθεί.

Αυτό, που πρέπει να κάνετε, αρχικά, είναι να ελέγξετε αν το site είναι ασφαλές. Πώς θα γίνει αυτό; Κοιτάξτε τη διεύθυνση. Θα πρέπει να ξεκινά με “https” και όχι με “http”. Μετά, προσπαθήστε να βρείτε κριτικές και σχόλια. Μπορεί να σας φανούν πολύ χρήσιμα.

Μάθετε τα δικαιώματά σας

Τα sites διαφέρουν ως προς τις πολιτικές τους. Για παράδειγμα, οι πολιτικές επιστροφής προϊόντων δεν εφαρμόζονται παντού. Ο χρόνος αποστολής, επίσης, μπορεί να διαφέρει. Επομένως, πρέπει να ξέρετε τι ισχύει, πριν κάνετε τις αγορές σας και δώσετε τα χρήματά σας.

Γενικοί κανόνες προστασίας 

Είτε κάνετε online αγορές, είτε κάνετε οτιδήποτε άλλο στο διαδίκτυο, θα πρέπει να φροντίσετε να είστε προστατευμένοι. Είναι απαραίτητο να κάνετε εγκατάσταση ενός anti-virus λογισμικού στον υπολογιστή σας, καθώς προσφέρει προστασία από πολλές απειλές.

Επίσης, προτείνεται να μην συνδέεστε σε δημόσιο WiFi, όταν θέλετε να μπείτε σε πλατφόρμες που εισάγετε προσωπικά στοιχεία ή όταν θέλετε να κάνετε κάποια πληρωμή.

Τέλος, πρέπει να δημιουργήσετε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης. Ένας συνδυασμός τυχαίων γραμμάτων (κεφαλαίων και πεζών), αριθμών και συμβόλων είναι ιδανικός.

Χρησιμοποιήστε ασφαλείς μεθόδους πληρωμής

Δυστυχώς, δεν είναι όλες οι μέθοδοι πληρωμής ασφαλείς. Προτιμήστε υπηρεσίες, όπως το PayPal, το οποίο δεν σας ζητά να δώσετε στοιχεία της κάρτας σας. Επίσης, αν χρησιμοποιείτε πιστωτική κάρτα, οι αγορές μέχρι ένα συγκεκριμένο ποσό προστατεύονται από τον πάροχο της κάρτας σας.

Φυσικά, θα πρέπει να ελέγχετε τακτικά την πιστωτική κάρτα, ώστε αν αντιληφθείτε κάποια ύποπτη δραστηριότητα, να επικοινωνήσετε αμέσως με την τράπεζα.