Τα Windows 10 κατά το προηγούμενο έτος έγιναν το πιο δημοφιλές λειτουργικό σύστημα στον κόσμο, ξεπερνώντας τα Windows 7 τα οποία προηγουμένως κατείχαν την πρώτη θέση.

Στο τέλος του 2018 τα Windows 7 επισκιάστηκαν τελικά από τα Windows 10, με την ναυαρχίδα του Microsoft OS να βρίσκεται στην υψηλότερη θέση μετά από τρία χρόνια προσπαθειών. Τον Δεκέμβριο του 2018 τα Windows 10 έγιναν το πιο δημοφιλές λειτουργικό σύστημα στον κόσμο, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του NetMarketShare. Και από τότε έχει αυξηθεί σταθερά το κενό μεταξύ των «αδερφών» Windows, αλλά τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία εξακολουθούν να δίνουν στα Windows 7 ένα έντονο μερίδιο αγοράς OS.

Τα στατιστικά στοιχεία του NetMarketShare για το Μάιο του 2019 δίνουν στα Windows 7 ένα μερίδιο 35,44% της αγοράς σε σύγκριση με το 45,73% των Windows 10.

Και εκείνοι που τρέχουν το παλαιότερο λειτουργικό σύστημα της Microsoft έχουν προειδοποιηθεί για μια απειλή ασφάλειας που θα μπορούσε να είναι “τόσο βλαβερή όσο το WannaCry”.

Τον Μάιο, η Microsoft αποκάλυψε μια μεγάλη ευπάθεια ασφάλειας των Windows που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια εκτεταμένη worm επίθεση η οποία να εξαπλώνεται από PC σε PC.

Ένα παρόμοιο ελάττωμα ήταν πίσω από την επίθεση WannaCry που προκάλεσε το 2017 παγκόσμιο χάος, επηρεάζοντας σημαντικά τα συστήματα του NHS στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μετά την ανακάλυψη του πρόσφατου θέματος το οποίο δεν επηρεάζει τα Windows 10, η Microsoft κυκλοφόρησε ενημερώσεις για παλιά λειτουργικά συστήματα όπως τα Windows XP και τα Windows 7.

Ωστόσο, οι ειδικοί ασφαλείας ισχυρίστηκαν ότι υπάρχουν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο συστήματα Windows που θα μπορούσαν να επηρεαστούν από το τελευταίο θέμα.

Σε μια διαδικτυακή ανάρτηση, ο Robert Graham, από την εταιρεία Errata Security, δήλωσε: “Η Microsoft ανακοίνωσε μια ευπάθεια στο προϊόν “Remote Desktop’ που μπορεί να οδηγήσει σε ισχυρές “worm” εκμεταλλεύσεις.

“Εντόπισα στο Internet σχεδόν 1 εκατομμύριο συσκευές στο δημόσιο διαδίκτυο που είναι ευάλωτες στο σφάλμα. Αυτό σημαίνει ότι, όταν το “worm” χτυπήσει, πιθανότατα θα επηρεάσει αυτά τα εκατομμύρια συσκευές.”

“Αυτό πιθανότατα θα οδηγήσει σε ένα γεγονός τόσο βλαβερό όσο το WannaCry από το 2017 – και πιθανώς χειρότερο, καθώς οι hacker έχουν βελτιώσει από τότε τις δεξιότητές τους εκμεταλλευόμενοι αυτά τα πράγματα για ransomware”.

Ενώ ο Simon Pope, διευθυντής της αντιμετώπισης περιστατικών στο Κέντρο Ασφάλειας της Microsoft, δήλωσε: “Έχουν περάσει μόνο δύο εβδομάδες από τότε που κυκλοφόρησε την διόρθωση και δεν έχει υπάρξει κανένα σημάδι για “worm”.

“Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε εκτός στόχου. Αν κοιτάξουμε τα γεγονότα που οδηγούν στην έναρξη των επιθέσεων WannaCry, θα δούμε ότι το να μην ενημερώνονται οι διορθώσεις έγκαιρα σημαίνει ότι ο κίνδυνος παραμένει. Η σύστασή μας παραμένει η ίδια. Σας συνιστούμε να ενημερώσετε το συντομότερο δυνατόν όλα τα συστήματα που επηρεάζονται.

Η τελευταία απειλή ασφάλειας υπογραμμίζει την ανάγκη να εκτελούνται οι πιο πρόσφατες software ενημερώσεις και patches.

Τα παλαιότερα λειτουργικά συστήματα δεν λαμβάνουν την υποστήριξη που λαμβάνουν τα Windows 10, καθώς τα Windows 7 φθάνουν στο τέλος της ζωής τους το επόμενο έτος. Μετά τις 14 Ιανουαρίου 2020, η Microsoft δεν θα παρέχει πλέον ενημερωμένες εκδόσεις ασφαλείας ή υποστήριξη για υπολογιστές με Windows 7. Μιλώντας για το τέλος της υποστήριξης των Windows 7, η γιγαντιαία εταιρεία με έδρα το Redmond δήλωσε: “Η Microsoft συνιστά να μετακομίσετε στα Windows 10 κάποια στιγμή πριν από τον Ιανουάριο του 2020 για να αποφύγετε μια κατάσταση στην οποία θα χρειάζεστε υπηρεσίες ή υποστήριξη που δεν είναι πλέον διαθέσιμη”.