Η Apple κυκλοφόρησε μια ενημέρωση για τους χρήστες των συσκευών της που αφορούσε μια ευπάθεια. Η εταιρεία δήλωσε ότι το update θα πραγματοποιούνταν αυτόματα, χωρίς να χρειάζεται κάποια κίνηση από τους χρήστες. Το ελάττωμα αυτό είχε να κάνει με το Zoom, τη γνωστή σε όλους εφαρμογή τηλεδιάσκεψης, η οποία έδινε τη δυνατότητα σε άλλα sites να συνδέουν χρήστες τους σε video calls, χωρίς εκείνοι να το επιθυμούν.

Σύμφωνα με τον τεχνολογικό οργανισμό Cupertino, το update αυτό αφαιρεί έναν κρυφό server, o οποίος φαίνεται να είχε εγκατασταθεί από το Zoom app στους χρήστες Mac, ταυτόχρονα με την εγκατάσταση του ίδιου του app.

O Jonathan Leitschuh, μηχανικός software ανέφερε ότι οποιοδήποτε website θεωρητικά θα μπορούσε να συμμετέχει σε μια βίντεο κλήση ενός χρήστη στο Zoom, με ενεργοποιημένη κάμερα, χωρίς την άδεια του εκάστοτε χρήστη. Ακόμη τόνισε ότι αυτός ο server θα παρέμενε εγκατεστημένος ακόμα και στην περίπτωση που ο χρήστης της συσκευής Apple, απενεργοποιούσε εντελώς την εφαρμογή Zoom.

Φυσικά το Zoom έσπευσε να κυκλοφορήσει μια διόρθωση του app την περασμένη Τρίτη. Παρόλα αυτά η Apple τόνισε ότι το δικό της update θα προστάτευε τους χρήστες από όλες τις πιθανές βλάβες που ίσως έχουν προκληθεί, χωρίς σε καμία περίπτωση να εμποδίσει την λειτουργία της Zoom.

Το ιδιαίτερο σε αυτή την περίπτωση είναι ότι σπάνια η Apple εκδίδει updates που να στοχεύουν ξεκάθαρα σε μια τόσο γνωστή εφαρμογή και μάλιστα δημόσια. Παρόλα αυτά πολύ συχνά προωθεί ενημερώσεις για τις συσκευές Mac, με σκοπό την αντιμετώπιση malware επιθέσεων.

Εκπρόσωπος της εφαρμογής Zoom δήλωσε: «Είμαστε ευτυχείς που συνεργαστήκαμε με την Apple για τη δοκιμή αυτής της ενημέρωσης. Αναμένουμε ότι το πρόβλημα του web server θα επιλυθεί σήμερα. Εκτιμούμε την υπομονή των χρηστών μας, ενώ παράλληλα συνεχίζουμε να δουλεύουμε με σκοπό την αντιμετώπιση των ανησυχιών τους».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η εφαρμογή Zoom, δε χρησιμοποιείται μόνο από τους χρήστες της Apple αλλά από 750.000 εταιρείες ανά τον κόσμο.