Μετά από μία δήλωση του προέδρου Trump σχετικά με μεροληψία υπέρ της Amazon, το Πεντάγωνο έχει προσωρινά αναστείλει τον διαγωνισμό των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που διεξήγαγε για το cloud-computing. Η διαδικασία θα αναθεωρηθεί τώρα από τον νέο υπουργό Άμυνας Mark Esper και ένας εκπρόσωπος δήλωσε ότι “δεν θα ληφθεί απόφαση για το πρόγραμμα μέχρι να ολοκληρώσει την εξέταση”.

Το Πεντάγωνο θέλει έναν μόνο προμηθευτή για το σύστημα cloud-computing JEDI, που θα φιλοξενεί δεδομένα προσωπικού και πληροφοριών, επιτρέποντάς του να ανταγωνιστεί καλύτερα την Κίνα στον τομέα της τεχνολογίας AI. Για τον διαγωνισμό έχουν εκφράσει ενδιαφέρον ονόματα όπως οι IBM και Oracle, αλλά το Πεντάγωνο έχει καταλήξει σε δύο μόνο προμηθευτές: τη Microsoft και την Amazon.

Η Oracle προσπάθησε να παραμείνει στο παιχνίδι υποστηρίζοντας στο Κογκρέσο ότι η διαδικασία υποβολής προσφορών ήταν άδικη. Τα παράπονα της εταιρείας έφτασαν μέχρι μια ομάδα αντιπροσώπων, οι οποίοι ζήτησαν από το Trump να αναβάλει τον διαγωνισμό, μέχρις ότου το Πεντάγωνο να εξετάσει για τυχόν παρατυπίες ή συγκρούσεις συμφερόντων.

Σε απάντηση, ο Trump ζήτησε από τους αξιωματούχους του Πενταγώνου να αναθεωρήσουν τη διαδικασία. “Λένε ότι δεν ήταν ανταγωνιστική προσφορά”, είπε στις 18 Ιουλίου. «Μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου διαμαρτύρονται γι ‘αυτό … Θα τους ζητήσω να το εξετάσουν πολύ προσεκτικά για να δουν τι συμβαίνει επειδή είχα πολύ λίγη πληροφόρηση, ενώ υπήρξαν τόσο πολλά παράπονα».

Ο Trump έχει επικρίνει στο παρελθόν τόσο την Amazon όσο και τον Bezos (ιδιοκτήτη της Washington Post), αλλά τα θέματα που αφορούν τη σύμβαση σχετικά με το JEDI υπερέχουν του Προέδρου. Συγκεκριμένα, οι ανταγωνιστές ανησυχούσαν για τις συναντήσεις που διεξήγαγε ο πρώην υπουργός Άμυνας Jim Mattis, με την Teresa Carlson του AWS και τον ίδιο τον Jeff Bezos το 2017. Η Guardian ανακάλυψε επίσης ότι ένας VP της Amazon είχε επαφές με τις αμερικανικές κρατικές υπηρεσίες προμήθειας σχετικά με τη δημιουργία μιας πύλης αγοράς.

Τον Ιούλιο όμως, ένα δικαστήριο έκρινε ότι η προσφορά της Oracle δεν ανταποκρινόταν στις κυβερνητικές απαιτήσεις και ότι το Accountability Office της Κυβέρνησης διαπίστωσε ότι η προσφορά ήταν δίκαιη.

Και ενώ ορισμένοι εκπρόσωποι των ΗΠΑ θέλουν να σταματήσουν την προσφορά, άλλοι θέλουν να συνεχιστεί. “Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο για την εθνική μας ασφάλεια να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν η ανάθεση και η εφαρμογή αυτής της σύμβασης”, δήλωσε ο Rep. Mac Thornberry, εξ ονόματος του House Armed Services Committee.