Έπειτα από όλα τα περιστατικά παραβίασης δεδομένων που έπληξαν το Facebook τους τελευταίους μήνες, η ανάγκη για έλεγχο των δεδομένων μας έχει γίνει πολύ επιτακτική. Για το λόγο αυτό, το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης αποφάσισε να κυκλοφορήσει ένα νέο ιδιαίτερα χρήσιμο χαρακτηριστικό.

Λειτουργία Off-Facebook activity

Η νέα λειτουργία Off-Facebook Activity, σας επιτρέπει να γνωρίζετε και να ελέγχετε πότε τα δεδομένα σας μοιράζονται με άλλες εφαρμογές και ιστότοπους, ώστε να τροφοδοτούν στοχοθετημένες διαφημίσεις.

Τα δεδομένα μοιράζονται από το Facebook, με τη βοήθεια των επιχειρηματικών εργαλείων όπως το Facebook Pixel και το Facebook Login.

Πέραν του ελέγχου, μπορείτε επίσης να καθαρίσετε όλες τις πληροφορίες σας και ακόμη να εξασφαλίσετε ότι παραμένουν απενεργοποιημένες από το Facebook και τις εφαρμογές τρίτων κατασκευαστών.

Πώς θα χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία Off-Facebook Activity;

Για να χρησιμοποιήσετε τη νέα λειτουργία Off-Facebook Activity, πρέπει να ακολουθήσετε αυτά τα απλά βήματα:

  • Πατήστε στο μενού στην εφαρμογή Facebook.
  • Επιλέξτε την επιλογή “Ρυθμίσεις και Απόρρητο” μεταβαίνοντας προς τα κάτω και επιλέξτε την επιλογή “Ρυθμίσεις“.
  • Μετά από αυτό, κάντε scroll για να φτάσετε στην ενότητα ‘Οι πληροφορίες σας στο Facebook‘. Εκεί βρίσκεται η λειτουργία Off-Facebook Activity, κάτω από τη λειτουργία Log Activity.
  • Αφού κάνετε κλικ στη νέα επιλογή, μπορείτε να βρείτε μια περίληψη των δεδομένων σας και αν πατήσετε στην επιλογή Manage Your Off-Facebook Activity, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία περαιτέρω.
  • Μπορείτε να καταργήσετε τα δεδομένα κάνοντας κλικ στην επιλογή “Διαγραφή ιστορικού”
    και να χρησιμοποιήσετε περαιτέρω τη λειτουργία πατώντας “Περισσότερες επιλογές”.

Η νέα λειτουργία Off-Facebook Activity θα σας ενημερώσει για τις πληροφορίες στις οποίες έχουν πρόσβαση οι εφαρμογές τρίτων και για το πώς τις μοιράζονται μέσω του Facebook.

Αφού διαγράψετε τα δεδομένα σας, το Facebook δεν θα έχει γνώση των δραστηριοτήτων σας και δεν θα είναι σε θέση να σας παρουσιάζει διαφημίσεις από διάφορες επιχειρήσεις.

Παρόλο που θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στις σχέσεις του Facebook με τις διάφορες επιχειρήσεις που συνεργάζεται, μπορεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των χρηστών του προς αυτό.

Φυσικά το χαρακτηριστικό δεν είναι τόσο τέλειο όσο θα θέλαμε. Όπως λέει το ίδιο το Facebook: “Η προσπάθεια διαγραφής πληροφοριών από πολλές διαφορετικές βάσεις δεδομένων θα χρειαζόταν χρόνο και μπορεί να μην λειτουργήσει αξιόπιστα”.

Στην ουσία, όταν χρησιμοποιείτε την λειτουργία Off-Facebook Activity, το Facebook απλώς αποσυνδέει το λογαριασμό σας από τις πληροφορίες τρίτου μέρους που έχει συλλέξει.

Η λειτουργία αυτή, θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει κάποια τεχνικά ζητήματα για το Facebook. Επίσης, για μια εταιρεία που βασίζεται στα διαφημιστικά έσοδα, η διαγραφή τόσων δεδομένων μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική της υγεία.

Η λειτουργία Off-Facebook Activity είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμη στους χρήστες της Ιρλανδίας, της Νότιας Κορέας και της Ισπανίας. Το χαρακτηριστικό θα κυκλοφορήσει για όλους τους χρήστες σε μερικούς μήνες.