Σε δραστικές αλλαγές φαίνεται να έχει προβεί η Google. Συγκεκριμένα οι αλλαγές αυτές αφορούν την νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος των Android, το οποίο θα λέγεται πια από Android Q, Android 10. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας, αυτή ήταν μια αλλαγή που έπρεπε να γίνει εκτός άλλων για να επιδιορθωθούν κάποια ελαττώματα των Android που αφορούσαν στην ασφάλεια.

Πιο συγκεκριμένα, στο Android Open Source Project(AOSP) στις 20 Αυγούστου αναφέρθηκαν 193 ευπάθειες που χρήζουν επιδιόρθωσης. Το μεγαλύτερο μέρος των ελαττωμάτων παρόλα αυτά κατανέμεται μεταξύ των Android media framework και Android system και έχουν βαθμολογηθεί με μέτρια σοβαρότητα. Με τη νέα ενημερωμένη έκδοση των Android 10, θα διορθωθεί ότι χρήζει επιδιόρθωσης. Τα καλά νέα είναι, ότι δεν υπάρχουν αναφορές για κατάχρηση προσωπικών δεδομένων των πελατών.

Τα καλά νέα για τους λάτρεις της εταιρείας συνεχίζουν. Πιο συγκεκριμένα, με την έκδοση των Android 10, σχεδόν 50 νέα χαρακτηριστικά και αλλαγές που αφορούν την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα θα πραγματοποιηθούν.

Στις κυριότερες αλλαγές, περιλαμβάνεται το «scoped storage» που παρέχει στους χρήστες περισσότερο έλεγχο στα αρχεία. Οι χρήστες θα έχουν επίσης επιπλέον έλεγχο σχετικά με το πότε οι εφαρμογές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη θέση της συσκευής τους, όταν γίνεται χρήση του app δηλαδή ή και πάντα.

Επιπλέον, τα Android 10 θα περιορίζουν τη δραστηριότητα στο παρασκήνιο, ώστε να μειωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι ενοχλήσεις και να επιτευχθεί καλύτερος έλεγχος του τί προβάλλεται στην οθόνη.

Υπάρχουν επίσης αλλαγές στον τρόπο πρόσβασης της κάμερας από τα apps. Ακόμα, με την εισαγωγή του Android 10, οι εφαρμογές δεν θα μπορούν να ενεργοποιήσουν ή να απενεργοποιήσουν το Wi-Fi, αλλά θα χρησιμοποιούν έναν πίνακα ρυθμίσεων για να ζητήσουν από τον χρήστη να το κάνει. Επιπλέον, για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των χρηστών, η χειροκίνητη διαμόρφωση της λίστας δικτύων Wi-Fi περιορίζεται πλέον σε εφαρμογές συστήματος και σε συσκευές ελέγχου πολιτικής.

Στην πραγματικότητα, το Android 10 θα φέρει εξέλιξη στην ασφάλεια. Μέρος της πλατφόρμας θα είναι και το σύστημα κρυπτογράφησης  Adiantum. Αυτό είναι καλό, καθώς η Google θα απαιτεί κρυπτογράφηση όλων των νέων συσκευών που λειτουργούν με το πιο πρόσφατο λειτουργικό σύστημα Android, συμπεριλαμβανομένων των συσκευών Internet-of-things, χρησιμοποιώντας είτε την εγκατεστημένη επιλογή AES είτε το Adiantum, το οποίο έχει επαρκή απόδοση για να λειτουργεί με επεξεργαστή ARM.

Φυσικά, οι αλλαγές θα είναι πολλές και θα αφορούν παράλληλα τα security updates. Τα σημαντικά στοιχεία του λειτουργικού συστήματος θα ενημερώνονται στο παρασκήνιο, με τον ίδιο τρόπο δηλαδή που ενημερώνονται οι εφαρμογές, για να λαμβάνετε τα security updates σας χωρίς να χρειαστεί να επανεκκινήσετε τη συσκευή!