Πρόσφατα, ο Γενικός Γραμματέας του NATO, Jens Stoltenberg, απηύθυνε προειδοποίηση σε κράτη τα οποία τάσσονται εχθρικά εναντίον άλλων κρατών, κάνοντας οργανωμένα cyberattacks. Στη συνέντευξη που έδωσε στα ΜΜΕ επί του θέματος, δήλωσε ότι με μια μόνο σοβαρή επίθεση θα πυροδοτηθεί η άμυνα της Συμμαχίας των κρατών του NATO. Πιο συγκεκριμένα, όπως διατυπώνεται στο άρθρο 5, μια επίθεση με στόχο έναν σύμμαχο, αντιμετωπίζεται ως επίθεση κατά όλων.

Επιπλέον o Jens Stoltenberg, απειλεί με σοβαρή κυβερνοαπεργία οποιοδήποτε κράτος του NATO με τις τακτικές του ενεργοποιήσει το άρθρο 5. Ακόμη ανέφερε, ότι έχει ήδη δημιουργηθεί ένα domain στο διαδίκτυο για να έχει τη δυνατότητα το NATO προστατευθεί όπως κάνει στην ξηρά, στο νερό και στον αέρα.

Δεν έκρυψε και τον προβληματισμό του σχετικά με την ραγδαία εξέλιξη των cyberattacks εναντίον της συμμαχίας και τόνισε ότι εντοπίζονται καθημερινά ύποπτες δραστηριότητες στα συστήματα του NATO. Ακόμη ο Stoltenberg τόνισε ότι είναι προτεραιότητά τους η άρτια εκπαίδευση και προετοιμασία αποφυγής cyberattacks.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε ότι το άρθρο 5, έχει ενεργοποιηθεί μόνο μια φορά ανά τα χρόνια, μετά τις επιθέσεις της 11ης

Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη και το Πεντάγωνο.

Από εθνικής άποψης, οι εντάσεις αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια, μετά τα cyberattacks από Ρωσία και Κίνα. Το 2018 η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας κατηγόρησε ανοιχτά τη Ρωσία για το NotPetya ransomware του 2017. Αυτό το ransomware στόχευσε κυρίως τα κυβερνητικά δίκτυα της Ουκρανίας.

Δυστυχώς όμως διάφορα cyberattacks, πήραν και στρατιωτικές διαστάσεις. Το 2011 οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής προειδοποίησαν ότι έχουν κάθε δικαίωμα να αντεπιτεθούν με στρατιωτικές επιχειρήσεις σε περίπτωση cyberattack. Το Ισραήλ πραγματοποίησε στρατιωτική αεροπορική απεργία απαντώντας σε απόπειρα cyberattack που ξεκίνησε από την τρομοκρατική ομάδα Hamas το Μάιο.

Παράλληλα, το 2018 ο Donald Trump χαλάρωσε στην ουσία την πολιτική γραμμή που θα πρέπει οι ΗΠΑ να ακολουθήσουν, αν πραγματοποιήσουν cyberattack σε άλλο έθνος.

Το Ηνωμένο Βασίλειο από την άλλη τον Απρίλιο του 2018, έκανε μια δημόσια παραδοχή ότι έχει εκτελέσει cyberattack κατά τρομοκρατικής ομάδας του Ισλαμικού κράτους.