Οι χρήστες των Windows 10 γνωρίζουν ότι το λειτουργικό σύστημα έχει ενσωματωμένο το antivirus Windows Defender. Το Windows Defender διαθέτει μια σημαντική λειτουργία, το Ransomware Protection, η οποία είναι απενεργοποιημένη από προεπιλογή. Αυτό το χαρακτηριστικό υπάρχει ήδη από την ενημερωμένη έκδοση των Windows 10, 1709. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί χρήστες δεν γνωρίζουν την ύπαρξή του.

Αυτό είναι πολύ κακό, αν σκεφτούμε ότι οι επιθέσεις ransomware είναι πολύ συνηθισμένες και πολύ επικίνδυνες καθώς κρυπτογραφούν τα δεδομένα των θυμάτων και δεν τους δίνουν πρόσβαση σε αυτά μέχρι να πληρώσουν τα λύτρα. Φυσικά, δεν υπάρχει εγγύηση ότι τα δεδομένα θα αποκρυπτογραφηθούν μετά την πληρωμή.

Γιατί είναι απενεργοποιημένη η λειτουργία Ransomware Protection;

Παρ’ όλο που το Ransomware Protection υπάρχει στα Windows 10 από προεπιλογή, πρέπει να το ενεργοποιήσετε εσείς οι ίδιοι.

Το ότι είναι απενεργοποιημένο μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το Windows Defender μπορεί να εντοπίσει νόμιμες εφαρμογές ως απειλές και να τις μπλοκάρει. Ωστόσο, το πρόβλημα που θα μπορούσε να προκύψει από μια ransomware επίθεση είναι μεγαλύτερο από το μπλοκάρισμα νόμιμων εφαρμογών.

Ακολουθεί η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε για να ενεργοποιήσετε το Ransomware Protection στο Windows Defender:

  1. Κάντε κλικ στο κουμπί Έναρξη και επιλέξτε Ρυθμίσεις.
  2. Κάντε κλικ στην επιλογή “Ενημέρωση & Ασφάλεια”.
  3. Στο αριστερό μέρος του νέου παραθύρου, κάντε κλικ στην επιλογή “Ασφάλεια των Windows” (Windows Security).
  4. Κάντε κλικ στην επιλογή “Προστασία από ιούς και απειλές” (Virus & Threat Protection).
  5. Κατεβείτε προς τα κάτω και πατήστε την επιλογή “Προστασία Ransomware” (Ransomware Protection).
  6. Κάντε κλικ στο κουμπί “Διαχείριση προστασίας Ransomware” (Manage Ransomware Protection). Εάν εμφανιστεί ένα UAC popup, κάντε κλικ στο κουμπί OK. Εάν όχι, προχωρήστε στο επόμενο βήμα.
  7. Στο νέο παράθυρο, βρείτε την επιλογή “Πρόσβαση σε ελεγχόμενο φάκελο” (Controlled Folder Access).
  8. Πατήστε ON εάν είναι απενεργοποιημένο.

Το Ransomware Protection έχει εγκατασταθεί πλέον στον υπολογιστή σας.

Αν κάνετε την παραπάνω διαδικασία, το Windows Defender θα μπορεί να παρακολουθεί όλα τα προγράμματα που έχουν πρόσβαση στους προστατευμένους φακέλους και τα αρχεία σας, για να αποτρέψει την πρόσβαση ύποπτων προγραμμάτων.

Ωστόσο, δεν είναι όλα τα προγράμματα ύποπτα, αλλά το Windows Defender μπορεί να εντοπίσει ως ύποπτο κάποιο νόμιμο πρόγραμμα. Αυτό μπορείτε να το αποφύγετε προσθέτοντας whitelisted προγράμματα στην «Πρόσβαση σε ελεγχόμενο φάκελο».

Η διαδικασία έχει ως εξής:

  1. Στο παράθυρο “Πρόσβαση σε ελεγχόμενο φάκελο”, κάντε κλικ στην επιλογή “Να επιτρέπεται η πρόσβαση σε μια εφαρμογή μέσω ελεγχόμενου φακέλου”.
  2. Έπειτα, κάντε κλικ στο «Προσθήκη» για να βάλετε τα προγράμματα που θέλετε στη λίστα.
  3. Μπορείτε να επιλέξετε και το “Αποκλεισμός ιστορικού” για να δείτε τα προγράμματα που έχει αποκλείσει το Windows Defender.

Το Ransomware Protection είναι πολύ καλό για την προστασία του υπολογιστή σας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί παράλληλα με άλλο πρόγραμμα προστασίας από ιούς.

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρέπει πάντα να δημιουργούμε αντίγραφα ασφαλείας των σημαντικών αρχείων έτσι ώστε να έχουμε πρόσβαση σε αυτά ακόμα και αν γίνει ransomware επίθεση και κρυπτογραφηθούν τα δεδομένα μας.