Τον τελευταίο καιρό έχει διαπιστωθεί ένα κύμα έξαρσης αναπνευστικών ασθενειών. Πολλοί φαινομενικά υγιής νέοι, ακόμα και έφηβοι λυκείου, αρρωσταίνουν βαριά μυστηριωδώς. Πίσω από αυτό το μυστήριο φαίνεται πως βρίσκεται το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα, στη Utah των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής έχουν αναφερθεί 28 περιπτώσεις αναπνευστικών ασθενειών. Στο Wisconsin έχουν αναφερθεί 32 περιπτώσεις. Το αποκορύφωμα ήταν ο θάνατος μιας 30χρονης γυναίκας στο Illinois τον Αύγουστο και ενός ακόμη θάνατος την περασμένη Τρίτη στο Oregon. Τα συμπτώματα των ασθενών περιλάμβαναν θωρακικούς πόνους, δύσπνοια και μερικές φορές εμετό και διάρροια, χωρίς να έχουν διαγνωστεί όμως με κάποια λοίμωξη. Το κοινό στοιχείο όλων αυτών των ασθενών είναι ότι καπνίζουν ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Στο πανεπιστήμιο Baylor πραγματοποιήθηκε μια μελέτη. Εξέθεσαν ποντίκια στον ατμό από ηλεκτρονικό τσιγάρο και στον καπνό από κανονικό τσιγάρο. Παρατηρήθηκε ότι δεν νόσησαν και οι δυο ομάδες από τις ίδιες ασθένειες και ότι η εισπνοή ατμού του ηλεκτρονικού τσιγάρου, χωρίς νικοτίνη, μετέβαλε σημαντικά κύτταρα που βοηθούσαν τους πνεύμονες των ποντικιών ενάντια στις μολύνσεις. Στην ουσία, οι αμυντικοί μηχανισμοί των πνευμόνων επηρεάζονται και ρίχνουν το ανοσοποιητικό πνευμονικό σύστημα των ποντικιών.

Για να καταλάβουμε ποιο είναι το πρόβλημα, αξίζει να δούμε πως λειτουργούν οι πνεύμονες. Ουσιαστικά, ρυθμίζουν την ανταλλαγή αερίων. Το οξυγόνο έρχεται, το διοξείδιο του άνθρακα φεύγει. Αλλά επειδή κανείς δεν αναπνέει σε τέλειο πεντακάθαρο αέρα, οι πνεύμονες – και στη συνέχεια το υπόλοιπο σώμα – προστατεύονται από ένα λεπτό στρώμα λιπιδίων που καλύπτουν τους πνεύμονες και μερικά πολύ σημαντικά κύτταρα που ονομάζονται μακροφάγα.

Η μελέτη λοιπόν, δείχνει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο καταστρέφει τα λιπίδια και εμποδίζει τα μακροφάγα. Με αυτόν τον τρόπο το ανοσοποιητικό σύστημα βρίσκεται σε πλήρη ανισορροπία.

Οι περισσότεροι που προτιμούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο σύμφωνα με την έρευνα είναι κάτω των 25, άρα το διάστημα που “καπνίζουν” είναι σύντομο. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό να νοσούν από διαφορετικές ασθένειες, σε σχέση με έναν καπνιστή κανονικών τσιγάρων.

Ο Matthew Madison, ένας απόφοιτος στο εργαστήριο του πανεπιστημίου, μελέτησε εκτενέστερα τα κύτταρα των ποντικιών που ήταν εκτεθειμένα στο υγρό που περιέχει το ηλεκτρονικό τσιγάρο χωρίς νικοτίνη. Όπως ανέφερε, φαίνονταν τελείως διαφορετικά από τα κανονικά κύτταρα, κάτι που μάλλον έδειχνε ότι οι διαλύτες των ηλεκτρονικών τσιγάρων άλλαζαν τη βιολογία των πνευμόνων. Ξαφνικά τα φαινομενικά υγιή ποντίκια όταν εκτίθονταν σε μικρές ποσότητες ιού γρίπης, ενώ πριν δε νοσούσαν καν, τώρα πέθαιναν.

Φυσικά, τα πνευμονικά ανοσοποιητικά συστήματα των ανθρώπων και των ποντικών είναι παρόμοια μεν, αλλά δεν είναι πανομοιότυπα. Παρόλα αυτά, τα ποντίκια έχουν ήδη αποδειχθεί χρήσιμα στην έρευνα των πνευμόνων. Συγκεκριμένα, η έκθεση ενός ποντικιού σε αυτή τη μελέτη για 4 μήνες, είναι ισοδύναμη με 25-35 χρόνια για έναν άνθρωπο.

Οι μελετητές αυτών των ερευνών παροτρύνουν τον κόσμο να σταματήσουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο.