Η εταιρεία Wizcase, μια εταιρεία που αξιολογεί τα προϊόντα ασφάλειας του κυβερνοχώρου, έχει αποκαλύψει 15.000 δυνητικά ευάλωτες κάμερες ασφαλείας, με πολλές από τις οποίες να βρίσκονται μέσα στα σπίτια των ανθρώπων.

Αυτές οι κάμερες μπορούν να παραβιαστούν εύκολα από τους hackers.

Τα προϊόντα αυτά ανήκουν σε διάφορους κατασκευαστές, συμπεριλαμβανομένων των AXIS net cameras, Cisco Linksys webcam και Mobotix μεταξύ άλλων.

Αυτές οι κάμερες ασφαλείας μπορούν να προσεγγιστούν από οποιονδήποτε σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, με απλή σύνδεση στο διαδίκτυο. Οι ρυθμίσεις και τα δικαιώματα χρήστη βρέθηκαν να είναι προσβάσιμα σε πολλές από αυτές.

Οι ευάλωτες συσκευές βρίσκονται σε πολλές χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως η Αυστραλία, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Γαλλία και η Ιαπωνία κλπ.

Τα δεδομένα που ανήκουν σε άτομα, ιδρύματα, οικογένειες κλπ. είναι επιρρεπείς σε κίνδυνο από εγκληματίες του κυβερνοχώρου.

Ορισμένα από τα camera feeds

περιλαμβάνουν το εσωτερικό των καταστημάτων, τους ανθρώπους που μιλάνε, ακόμα και τα παιδιά που θα βρίσκονται στην οπτική εμβέλεια της κάμερας.

Πως έγινε αυτό?

«Οι Web cameras κατασκευαστές προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τεχνολογίες που καθιστούν την εγκατάσταση της συσκευής όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτη, αλλά αυτό μερικές φορές έχει ως αποτέλεσμα ανοικτές θύρες χωρίς ρυθμισμένο μηχανισμό ελέγχου ταυτότητας», αναφέρει η Wizcase.

Παρατηρήθηκε ότι πολλές συσκευές δεν ήταν ασφαλισμένες από firewalls ή VPNs, και δεν ελήφθησαν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας μετά την εγκατάσταση.

Είναι απαραίτητο τα webcams να μετατρέψουν τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις τους σε πιο ασφαλείς. Η Wizcam προτρέπει επίσης τους κατασκευαστές να εξασφαλίσουν ισχυρότερες ρυθμίσεις στις κάμερες που πωλούν.

Πιθανές επιπτώσεις

Σε λάθος χέρια, η πρόσβαση σε τέτοια δεδομένα είναι επικίνδυνη. Οι δυνητικές επιπτώσεις είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζουμε.

Η δημόσια διαθεσιμότητα των προσωπικών δεδομένων των χρηστών αποτελεί μείζον πρόβλημα. Η παράνομη πρόσβαση σε live feed ενός ιδιωτικού χώρου μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο αριθμό εγκλημάτων.

Οι ροές δεδομένων μπορούν να τροποποιηθούν για να διαγραφούν ίχνη εγκληματικών καταχωρίσεων ή για να χρησιμοποιηθούν προς όφελος των hackers.