Πέρα από τις δημοφιλείς απειλές ασφαλείας στον κυβερνοχώρο, όπως είναι τα ransomware και οι διαρροές δεδομένων μεγάλης εμβέλειας, υπάρχουν και λιγότερο γνωστές απειλές, οι οποίες δεν παύουν ωστόσο να είναι επικίνδυνες για τα προσωπικά σας δεδομένα. Ακολούθως σας παρουσιάζουμε μερικές από αυτές:

USB Sticks

Ένα μικρό USB stick μπορεί να μην φαίνεται πολύ επικίνδυνο, αλλά αυτές οι φορητές μονάδες δίσκου μπορούν να μεταφέρουν πολλές απειλές στη συσκευή σας -ιδίως αν έχουν σχεδιαστεί ειδικά γι’ αυτό το σκοπό. Θα πρέπει να είστε επιφυλακτικοί όταν συνδέεται ένα USB στον υπολογιστή σας, αν δεν είστε απολύτως σίγουροι από πού προέρχεται.

Λογαριασμοί «Zombie»

Στην εποχή μας συνηθίζεται να έχουμε πολλούς λογαριασμούς σε διάφορα sites. Είναι σημαντικό να αφιερώνουμε χρόνο για να κλείσουμε αυτούς τους λογαριασμούς και όχι απλά να απεγκαταστήσουμε τη συνδεδεμένη εφαρμογή από τα τηλέφωνά μας, όταν δεν τους χρειαζόμαστε πλέον. Έτσι εάν κάποιος από αυτούς υποστεί παραβίαση δεδομένων για παράδειγμα, τα δεδομένα μας δεν θα συμπεριληφθούν σε αυτά που διέρρευσαν. Αξίζει επίσης να πραγματοποιείται ένας τακτικός έλεγχος των εφαρμογών και των υπηρεσιών τρίτων που συνδέονται με τους κύριους λογαριασμούς.

Αναξιόπιστες επεκτάσεις προγράμματος περιήγησης

Οι σωστές επεκτάσεις του προγράμματος περιήγησης μπορούν να προσθέσουν χρήσιμες λειτουργίες και δυνατότητες στο πρόγραμμα περιήγησής σας, αλλά αυτά τα πρόσθετα πρέπει να ελέγχονται όπως οποιοδήποτε άλλο λογισμικό, αφού έχουν τη δυνατότητα να μπορούν να δουν όλα όσα κάνετε on-line, αν θέλουν. Αν επιλέξετε μια λανθασμένη επέκταση για τον browser σας, μπορεί να οδηγήσει σε διαρροή των δεδομένων περιήγησής σας ή να σας παρενοχλεί με διαφημίσεις ή να εγκαθιστά ανεπιθύμητο λογισμικό. Σας συνιστούμε να περιορίσετε στο ελάχιστο τον αριθμό των επεκτάσεων του προγράμματος περιήγησης που έχετε εγκαταστήσει και να επιλέγετε μόνο τις επεκτάσεις που γνωρίζετε και εμπιστεύεστε.

Online Quiz

Μπορεί να φαίνονται αβλαβή και διασκεδαστικά, αλλά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την συλλογή προσωπικών σας δεδομένων. Αυτά τα κουίζ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία λεπτομερέστερων προφίλ των χρηστών και των φίλων τους, συλλέγοντας όχι μόνο τις απαντήσεις στα κουίζ αλλά και άλλες πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες στους συνδεδεμένους λογαριασμούς Facebook. Σκεφτείτε μόνο πόσο συχνά ζητούν προσωπικά δεδομένα.

Να είστε προσεκτικοί με οτιδήποτε ζητά προσωπικές πληροφορίες ή προσωπικές φωτογραφίες από εσάς ή που απαιτεί σύνδεση σε έναν από τους λογαριασμούς των κοινωνικών σας μέσων.

Ανέβασμα φωτογραφιών

Δεν υπάρχει τίποτα κακό με την ανάρτηση φωτογραφιών στα αγαπημένα σας δίκτυα, αλλά σκεφτείτε δύο φορές για τις πληροφορίες που μπορούν να συλλέξουν άλλοι άνθρωποι από τις φωτογραφίες που έχετε δημοσιοποιήσει – ειδικά στα μέρη όπου ζείτε και εργάζεστε.

Ενώ πολλές εφαρμογές, όπως το Instagram και το Facebook, καταργούν αυτόματα τα δεδομένα τοποθεσίας που έχουν αποθηκευτεί με φωτογραφίες, ορισμένα άλλα όπως το Google Photos, μπορούν να διατηρήσουν αυτά τα δεδομένα ενσωματωμένα στο αρχείο. Πληροφορίες όπως το πού εργάζεστε ή η διεύθυνση στην οποία μένετε, μπορούν να βοηθήσουν κάποιον να εκτελέσει μια απάτη κλοπής ταυτότητας ή ακόμα και να έρθει την κατοικία σας. Όσα λιγότερα λένε οι δημόσιες φωτογραφίες σας για εσάς, τόσο το καλύτερο.

Έξυπνα Σπίτια

Τα σπίτια μας γίνονται όλο και πιο έξυπνα, κάτι που δίνει στους hacker και τους πωλητές κακόβουλου λογισμικού ένα νέο σύνολο συσκευών για να στοχεύσουν. Για να αποφύγετε μία τέτοια περίπτωση ξεκινήστε επιλέγοντας γνωστές, αξιόπιστες μάρκες με ισχυρό ιστορικό. Μετά από αυτό, βεβαιωθείτε ότι τόσο οι έξυπνες οικιακές συσκευές όσο και το router σας ενημερώνονται με το πιο πρόσφατο λογισμικό.

Εάν οι έξυπνες οικιακές συσκευές και οι λογαριασμοί σας χρειάζονται κωδικούς πρόσβασης, βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε έναν περίπλοκο και δύσκολο κωδικό πρόσβασης που δεν χρησιμοποιείτε πουθενά αλλού και ενεργοποιήστε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων, αν είναι διαθέσιμος, ως ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας.

Κακόβουλα καλώδια φόρτισης

Τα συνηθισμένα καλώδια φόρτισης που συνοδεύουν τα gadget σας έχουν σχεδιαστεί για την φόρτισή τους, αλλά υπάρχουν και ειδικά σχεδιασμένα καλώδια που μοιάζουν πολύ με αυτά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κακόβουλες ενέργειες.

Τα καλώδια αυτά, μοιάζουν πολύ με τα γνήσια προϊόντα, αλλά μπορούν να δώσουν στους hacker απομακρυσμένη πρόσβαση σε μια συσκευή μόλις συνδεθούν. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε για να είστε ασφαλείς είναι να χρησιμοποιείτε τα καλώδια που έρχονται με τις συσκευές σας ή από αξιόπιστες πηγές. Όπως και στην περίπτωση των USB stick, μην υποθέσετε ότι οποιοδήποτε καλώδιο κυκλοφορεί εκεί έξω είναι ασφαλές.