To Hull της Αγγλίας είναι μία από τις smart cities που ξεκίνησε να χρησιμοποιεί το δικό της λειτουργικό σύστημα (operating system) ώστε να συγκεντρώνει όλα τα data και να διαχειρίζεται τους πόρους της πιο αποτελεσματικά.

Χρησιμοποιώντας τους σένσορες Internet of Things (IoT) που διανέμονται γύρω από την πόλη για να παρέχουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, το Hull City Council δηλώνει ότι θα είναι σε θέση να ελέγχει καλύτερα τον φωτισμό του δρόμου, τη συλλογή απορριμμάτων, τον χώρο στάθμευσης και την κυκλοφοριακή συμφόρηση, με μειωμένο κόστος.

Το συμβούλιο συνεργάστηκε με έναν τοπικό πάροχο υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών, την Connexin, η οποία βασίστηκε στην πλατφόρμα Cinetic Cities for Cities της Cisco, ένα software που επιτρέπει στους χειριστές των πόλεων να βλέπουν και να διαχειρίζονται δεδομένα από πολλούς αισθητήρες αλλά και από ένα μόνο πίνακα.

Ο Furqan Alamgir, ιδρυτής της Connexin, δήλωσε ότι οι smart cities θέλανε να δημιουργήσουν ένα κεντρικό λειτουργικό σύστημα, για να αποφύγουν να έχουν πολλά συστήματα για διαχείριση.

Η πλατφόρμα, που ονομάζεται CityOS, τραβάει και συγκεντρώνει πληροφορίες από μια σειρά διαφορετικών αισθητήρων IoT, ώστε μετά να τις  μεταβιβάσει στους χειριστές της πόλης. Αυτό σημαίνει ότι τα δεδομένα είναι ευκολότερο ορατά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καλύτερη διαχείριση των πόρων.

Ο σύμβουλος Daren Hale δήλωσε ότι το σύστημα συγκεντρώνει πληροφορίες που επιτρέπουν σε όλη την πόλη να διαχειρίζονται τους δημόσιους πόρους σε πραγματικό χρόνο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο θα εξαρτάται εξ ολοκλήρου από την τεχνολογία και ότι τα φανάρια ή η συλλογή αποβλήτων θα καταρρεύσουν αν μία μέρα το CityOS αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα.

Οι σένσορες που είναι εγκατεστημένοι στο εσωτερικό των δοχείων παρακολουθούν τα επίπεδα των αποβλήτων και τα δεδομένα χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό των βέλτιστων χρόνων συλλογής αποβλήτων ή αποτελεσματικότερων οδών συλλογής.

Ο Alamgir δήλωσε ότι είναι ωραίο να δούμε το Ηνωμένο Βασίλειο να καινοτομεί.