Το Bitcoin έχει καταστεί ως το πιο δημοφιλές ψηφιακό νόμισμα που κυκλοφορεί. Ωστόσο ένα από τα μειονεκτήματα του Bitcoin είναι ότι η εξόρυξή του απαιτεί μεγάλη ποσότητα ενέργειας και κατά συνέπεια έχει σαν αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα να απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με μια έκθεση του IEEE Spectrum, η επεξεργασία ενός μόνο Bitcoin απαιτεί 5.000 φορές την ενέργεια που καταναλώνεται όταν χρησιμοποιείται μια πιστωτική κάρτα Visa! Η παγκόσμια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για τα ορυχεία Bitcoin είναι επίσης πολύ κοντά στην ηλεκτρική κατανάλωση της Αυστρίας και το παγκόσμιο αποτύπωμα άνθρακα είναι όσο το συνολικό αποτύπωμα της Δανίας. Μια εκτίμηση υποδεικνύει ότι μία συναλλαγή που αφορά ένα μόνο Bitcoin δημιουργεί μέχρι και 300 χιλιόγραμμα διοξειδίου του άνθρακα.

Γιατί όμως η εξόρυξη Bitcoin απαιτεί τόσο μεγάλα ποσά ενέργειας;

Οι μεγάλες απαιτήσεις σε ενέργεια, είναι αποτέλεσμα ενός ζητήματος που ονομάζεται «διπλή δαπάνη», καθώς και των περίπλοκων αλγόριθμων που εφαρμόζονται για να το αντιμετωπίσουν. Πρόκειται για ένα ελάττωμα σε ένα ψηφιακό σύστημα μετρητών, που επιτρέπει τη δαπάνη ενός ψηφιακού σήματος περισσότερες από μία φορές. Για να αποφευχθεί το ελάττωμα, cryptocurrencies όπως το Bitcoin μεταδίδουν μηνύματα σε όλο το δίκτυο για την επιβεβαίωση κάθε συναλλαγής.

Ωστόσο, ερευνητές στο Federal Polytechnic School της Λωζάνης στην Ελβετία, σχεδιάζουν μία νέα, πιο οικολογική εναλλακτική του Bitcoin, που θα απαιτεί μηδενική ενέργεια, ενώ ταυτόχρονα θα είναι πιο ασφαλής από τα υπάρχοντα ψηφιακά νομίσματα. Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Rachid Guerraoui υποστηρίζει ότι το ζήτημα των διπλών δαπανών μπορεί να προληφθεί, με την ανάπτυξη γρηγορότερων και λιγότερο ενεργοβόρων αλγορίθμων.

Ο νέος αλγόριθμος που προτείνει ο Rachid και η ομάδα του, θα εκπέμπει ένα μήνυμα σε μια μικρή ομάδα, η οποία με τη σειρά της θα εξαπλώνει το μήνυμα σε μία άλλη ομάδα, και ούτω καθεξής.

Αντί να ελέγξει την αναγνωσιμότητα της συναλλαγής με κάθε χρήστη, ο νέος αλγόριθμος επιδιώκει συναίνεση από ένα τυχαίο δείγμα χρηστών στο σύστημα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό το σύστημα είναι πολύ πιο ασφαλές από το υπάρχον και καταναλώνει επίσης πολύ λιγότερη ενέργεια. Επιπλέον, το αποτύπωμα άνθρακα του νέου αλγορίθμου είναι επίσης συγκριτικά χαμηλότερο.

Ο νέος αλγόριθμος, ο οποίος θα παρουσιαστεί και στο International Symposium on Distributed Computing στη Βουδαπέστη στις 16 Οκτωβρίου, έχει δημοσιευθεί σε ένα έγγραφο με τίτλο “Scalable Byzantine Reliable Broadcast“.