Ένας από τους βασικότερους στόχους των hackers είναι οι επιχειρήσεις, μικρές ή μεγάλες. Το πρώτο βήμα, που πρέπει να ακολουθήσουν για να προστατευτούν, είναι να ενημερωθούν για τα είδη των cyberattacks και να τα κατανοήσουν. Έτσι, θα μπορέσουν να εφαρμόσουν τις κατάλληλες πρακτικές ασφαλείας. Όμως, οι hackers σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν τις ίδιες τεχνικές; Η αλήθεια είναι ότι σε διαφορετικές χώρες μπορούμε να δούμε διαφορετικές επιθέσεις. Ας δούμε τι γίνεται στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή:

Trojans, botnets και ransomware

Σύμφωνα με έρευνες, αυτά τα τρία είδη επιθέσεων έχουν αυξηθεί δραματικά κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019. Οι επιχειρήσεις στην Ευρώπη έχουν δεχτεί πολλές επιθέσεις. Η πιο επικίνδυνη απειλή φαίνεται να είναι τα ransomware. Η Ευρώπη είναι η μόνη περιοχή σε όλο τον κόσμο, που οι ransomware επιθέσεις είναι τόσο διαδεδομένες.

Trojans: Βασικός στόχος τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα

Οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες στην Ευρώπη είναι ο βασικότερος στόχος των hackers. Περίπου το 50% των επιθέσεων απευθύνεται σε αυτές τις εταιρείες. Αυτό μπορεί να φαίνεται περίεργο σε έναν βαθμό. Υπάρχει η πεποίθηση ότι οι εταιρείες στον οικονομικό τομέα προετοιμάζονται καλύτερα για την αντιμετώπιση επιθέσεων στον κυβερνοχώρο. Επομένως, πώς είναι ο βασικός στόχος των hackers; Η απάντηση είναι απλή. Οι απατεώνες επιτίθενται σε αυτές τις εταιρείες γιατί ο στόχος τους είναι τα χρήματα.

Συνήθως, οι hackers εκμεταλλεύονται ευάλωτα συστήματα και αποκτούν πρόσβαση σε εταιρείες με μεγάλο όγκο ευαίσθητων δεδομένων. Από τον Ιανουάριο, οι επιθέσεις με Trojans σε χρηματοπιστωτικές εταιρείες έχουν αυξηθεί κατά 4,1 φορές.

Το Emotet malware στοχεύει εταιρείες στην Ευρώπη

Το Emotet χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως banking trojan. Αργότερα, οι hackers το εξέλιξαν αρκετά και τώρα χρησιμοποιείται σε πολλές επιθέσεις. Σήμερα είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα malware

. Παρόλο, που οι ερευνητές έχουν αναλύσει το Emotet αρκετά, οι hackers δεν πτοούνται και συνεχίζουν να το χρησιμοποιούν για να βγάλουν περισσότερα χρήματα. Πολλές επιχειρήσεις στην Ευρώπη έχουν βιώσει τις καταστροφικές συνέπειες του Emotet. Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2019, η χρήση του Emotet αυξήθηκε κατά 198%. Οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες αποτελούν το βασικό στόχο του.

Κατασκευαστικές εταιρείες και cryptomining

Σύμφωνα με το Cisco Umbrella Global Network, το 15% των επιθέσεων στοχεύει κατασκευαστικές εταιρείες. Οι εταιρείες αυτές και ο τομέας της ενέργειας δέχονται κυρίως επιθέσεις με cryptomining λογισμικά. Η αύξηση των cryptomining επιθέσεων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 ήταν δραματική (6 φορές). Με αυτόν τον τρόπο, οι απατεώνες μπορούν να κλέψουν χρήματα, ενώ έχουν εξασφαλίσει την ανωνυμία τους. Οι εταιρείες αυτές είναι ευάλωτες σε επιθέσεις γιατί δεν ενημερώνουν συχνά το λογισμικό τους.

Τοπικές κυβερνήσεις και κακόβουλα λογισμικά

Οι τοπικές κυβερνήσεις και οι δήμοι αποτελούν, επίσης, συχνό στόχο των εγκληματιών (12% των επιθέσεων). Οι επιθέσεις γίνονται με botnets, ransomware, dropper files, exploit kits και πολλά άλλα.

Απ’ ότι φαίνεται, οι επιχειρήσεις στην Ευρώπη αποτελούν αγαπημένο στόχο των εγκληματιών στον κυβερνοχώρο. Ανεξάρτητα από το μέγεθος ή τον τομέα στον οποίο ανήκουν, όλες οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε κίνδυνο. Γι αυτό το λόγο, το προσωπικό ασφαλείας θα πρέπει να ενημερώνεται συνεχώς για τις νέες απειλές και να φροντίζει για την προστασία των εταιρειών. Οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές των ημερών μας και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να το κατανοήσουν και να επενδύσουν σε ισχυρές πρακτικές ασφαλείας.