Κάποιοι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι έχουν επιτύχει “κβαντική υπεροχή”, μια σημαντική ανακάλυψη που θα μπορούσε να αλλάξει την ιστορία της πληροφορικής.

Οι ερευνητές της Google λένε ότι έχουν σημειώσει ιδιαίτερη πρόοδο, πράγμα που σημαίνει ότι ένας κβαντικός υπολογιστής έχει αναλάβει μια λειτουργία που οι κλασικοί υπολογιστές δεν μπορούν.

Η κβαντική υπεροχή σηματοδοτεί το πρώτο βήμα σε ένα πεδίο που οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι θα μπορούσε να συνεχίσει να αλλάζει τον κόσμο. Θεωρητικά οι κβαντικοί υπολογιστές είναι ικανοί να κάνουν μία διεργασία πολύ πιο γρήγορα από τους υπολογιστές που χρησιμοποιούμε σήμερα.

Οι ερευνητές της IBM έχουν ήδη επικρίνει τους ισχυρισμούς, περί μιας σημαντικής ανακάλυψης, της Google, υποδηλώνοντας ότι η νέα ανακάλυψη δεν είναι τόσο ουσιαστική όσο υποσχέθηκε.

Οι ερευνητές της Google δήλωσαν ότι ο υπολογιστής τους, γνωστός ως Sycamore, είναι σε θέση να διεκπεραιώσει ένα έργο σε 200 δευτερόλεπτα που σε ένα παραδοσιακό σύστημα θα διαρκούσε περίπου 10.000 χρόνια.

Το έργο που χρησιμοποιούν οι ερευνητές της Google για τη δοκιμή του συστήματός τους είναι σε μεγάλο βαθμό άχρηστο προς το παρόν και η κύρια λειτουργία του είναι να παράγει τυχαίους αριθμούς. Αλλά είναι η πρώτη φορά που οποιαδήποτε εργασία αυτού του είδους έχει αποδειχθεί ποτέ με επιτυχία και θα μπορούσε πολύ σύντομα να οδηγήσει σε πιο πρακτικές εφαρμογές.

Η εταιρεία ελπίζει τώρα να δημιουργήσει ένα σύστημα που θα μπορεί να διεξάγει πιο ευρείες λειτουργίες, οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορους τομείς.

Η ανακάλυψη της Google φημολογείτο από την προηγούμενη έκδοση του εγγράφου και έχει ήδη επικριθεί από την IBM.

Η φράση “κβαντική υπεροχή” έχει επίσης κατακριθεί για την ομοιότητά της με τη “White supremacy”.