Οι έξυπνες λάμπες, αναμένεται να γίνουν ιδιαίτερα δημοφιλείς. Μήπως όμως εγκυμονούν κινδύνους για την ιδιωτικότητά μας;

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από έναν ερευνητή ινδικής καταγωγής, οι έξυπνες λάμπες θα μπορούσαν να είναι ο επόμενος στόχος των κακόβουλων hacker!

Ορισμένοι από αυτούς τους λαμπτήρες, συνδέονται με ένα οικιακό δίκτυο χωρίς να χρειάζονται ένα έξυπνο οικιακό διανομέα, ειδικό hardware ή συσκευή λογισμικού, όπου ένα άλλο προϊόν IoT επικοινωνεί με τα υπόλοιπα.

Οι έξυπνες οικιακές λάμπες που συνδέονται είτε τοπικά είτε με το cloud, είναι χρήσιμες για συσκευές IoT που χρησιμοποιούν πρωτόκολλα Zigbee ή Z-Wave ή Bluetooth, και όχι Wi-Fi.

“Μία έξυπνη λάμπα θα μπορούσε να διαθέτει δυνατότητες υπερύθρων και οι περισσότεροι χρήστες δεν γνωρίζουν ότι το αόρατο αυτό κύμα μπορεί να παρακολουθείται. Μπορεί να χρησιμοποιείτε εσφαλμένα αυτά τα φώτα σας”, δήλωσε ο συγγραφέας της έρευνας Murtuza Jadliwala, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Σαν Αντόνιο στις ΗΠΑ.

“Οποιαδήποτε δεδομένα μπορούν να κλαπούν. Οτιδήποτε αποθηκεύεται σε έναν υπολογιστή”, πρόσθεσε ο Jadliwala.

Νωρίτερα φέτος, το Amazon Echo κυκλοφόρησε στα παγκόσμια πρωτοσέλιδα, όταν αναφέρθηκε ότι οι συνομιλίες των καταναλωτών καταγράφηκαν και ακούστηκαν από χιλιάδες υπαλλήλους της εταιρείας.

Τώρα οι ερευνητές έχουν πραγματοποιήσει μια ανασκόπηση των κενών ασφαλείας που υπάρχουν στα δημοφιλή εμπορικά σήματα smart-light.

Σύμφωνα με την ανάλυση, ο επόμενος στόχος των κακόβουλων παραγόντων θα μπορούσε να είναι οι έξυπνες λάμπες που αγοράζονται την προσεχή περίοδο των γιορτών.

Αν αυτοί οι λαμπτήρες χρησιμοποιούν υπέρυθρες ακτίνες, οι hacker μπορούν να στείλουν εντολές μέσω του αόρατου φωτός που παράγεται, για να κλέψουν δεδομένα ή να παραβιάσουν άλλες συνδεδεμένες συσκευές IoT στο οικιακό δίκτυο.

Ο ιδιοκτήτης μπορεί να μην ανακαλύψει ότι έχει πέσει θύμα hacking, επειδή οι εντολές μεταδίδονται στο οικείο δίκτυο Wi-Fi του ιδιοκτήτη, χωρίς να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο.

Οι έξυπνες λάμπες έχουν εξελιχθεί σε μία ιδιαίτερα επικερδή αγορά. Πέρυσι οι καταναλωτές δαπάνησαν περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια και το ποσό αυτό αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί στα 28 δισεκατομμύρια δολάρια σε λιγότερο από μια δεκαετία.

Ο Jadliwala συνιστά στους καταναλωτές να επιλέγουν λάμπες που έρχονται με έξυπνο οικιακό διανομέα αντί για εκείνους που συνδέονται άμεσα με άλλες συσκευές.