Η Γεωργία, υπέστη σήμερα, ένα τεράστιο cyber-attack, κατά το οποίο πάνω από 15000 websites έγιναν defaced και αργότερα ήταν offline.

Η επίθεση χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη στην ιστορία της χώρας, καθώς επηρέασε τα websites διαφόρων κυβερνητικών υπηρεσιών, τραπεζών, δικαστηρίων, τοπικών εφημερίδων και τηλεοπτικών σταθμών.

Η Pro-Service, ένας τοπικός web hosting provider, πήρε την ευθύνη για το τεράστιο αυτό πρόβλημα, λέγοντας ότι ένας hacker παραβίασε το δίκτυό της και κατέβασε όλα τα websites των πελατών της.

Ο web host δήλωσε ότι το cyber-attack έγινε νωρίς το πρωί και ότι μέχρι τις 20:00 το προσωπικό είχε διορθώσει πάνω από τα μισά προβλήματα.

Σε όρους cyber security, η επίθεση ήταν ένα κλασικό “website defacement”, ένας τύπος hack όπου οι hackers αντικαθιστούν τον αρχικό περιεχόμενο του website με ένα δικό τους.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αντικατέστησαν τα περιεχόμενα των websites με μία φωτογραφία του πρώην Γεωργιανού προέδρου Mikheil Saakashvili

με ένα κείμενο που έγραφε «I’ll be back».

Ο Mikheil Saakashvili είναι πλέον Ουκρανός πολίτης, αφού εγκατέλειψε τη Γεωργία το 2013, αναφέροντας προτού φύγει ένα πολιτικό “κυνήγι μαγισσών” σχετικά με διαφθορές. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρόεδρος, θεωρήθηκε μεταρρυθμιστής και μαχητής κατά της διαφθοράς και εξακολουθεί να έχει μια θετική εικόνα μέσα στη Γεωργία.

Ενώ δεν είναι ακόμα γνωστός ο τρόπος με τον οποίο ο hacker παραβίασε την Pro-Service, είναι ήδη ξεκάθαρο ότι ορισμένα websites υπέστησαν περισσότερα προβλήματα σε σχέση με άλλα.

Για παράδειγμα, τουλάχιστον δύο τηλεοπτικοί σταθμοί (TV Imedi και TV Maestro) βγήκαν off όταν βρισκόντουσαν ακόμα on air.

Επίσης, ορισμένα websites εφημερίδων εξακολουθούν να είναι off αυτή τη στιγμή.

Δυστυχώς, ο ένοχος πίσω από τις επιθέσεις δεν έχει ακόμη εντοπιστεί. Ωστόσο, οι αρχές δήλωσαν ότι ξεκίνησαν έρευνα.