Μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Common Sense, μία μη κερδοσκοπική οργάνωση που ασχολείται με τα media, αποκάλυψε ότι οι νεαροί έφηβοι ηλικίας από 10 έως 12 ετών που ανήκουν σε οικογένειες με ετήσιο εισόδημα κάτω από 35.000 δολάρια, περνούν περισσότερο χρόνο χρησιμοποιώντας τις συσκευές τους, σε σχέση με τους έφηβους που ανήκουν σε πιο εύπορες οικογένειες.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα παιδιά των πιο οικονομικά ασθενών οικογενειών, περνούν περίπου 8,5 ώρες χρησιμοποιώντας τις συσκευές τους σε σύγκριση με εκείνα που οι οικογένειές τους είναι πιο πλούσιες και κερδίζουν περισσότερα από 100.000 δολάρια, τα οποία περνούν κατά μέσο όρο 6 ώρες και 49 λεπτά μπροστά από το smartphone, τον υπολογιστή ή άλλα gadgets.

Τα αποτελέσματα καταρρίπτουν την πεποίθηση ότι τα πιο εύπορα παιδιά περνούν περισσότερες ώρες μπροστά στις οθόνες των gadgets τους επειδή διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα να έχουν περισσότερες συσκευές.

Ένας από τους λόγους που υπάρχει αυτή η διαφορά, είναι ότι η τεχνολογία αποτελεί πλέον ένα σχετικά οικονομικό τρόπο διασκέδασης. Τα παιδιά και οι έφηβοι που ανήκουν σε λιγότερο εύπορες οικογένειες μπορούν να έχουν πιο εύκολα πρόσβαση σε συσκευές και στο διαδίκτυο, από ότι σε άλλες δραστηριότητες οι οποίες στοιχίζουν περισσότερα χρήματα.

Το ποσοστό των νέων που παρακολουθούν περιεχόμενο στο διαδίκτυο “κάθε μέρα” έχει διπλασιαστεί δραστικά από το 2015. Νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 24% και τώρα ανέρχεται σε 56% στα παιδιά μεταξύ 8 και 12 ετών, ενώ για τους έφηβους ηλικίας από 13 έως 18 ετών έχει αυξηθεί από 34% σε 69%.

Η έκθεση αποκαλύπτει ότι η κατοχή smartphone έχει αυξηθεί δραματικά. Σχεδόν ένα στα πέντε παιδία (ηλικίας 8 ετών) διαθέτει ένα smartphone. Μέχρι τα 12 χρόνια, περισσότερα από τα δύο τρίτα ή το 69% των παιδιών διαθέτουν ένα smartphone.

Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Επίσης τα αγόρια φαίνεται ότι παίζουν βιντεοπαιχνίδια περισσότερο από τα κορίτσια. Το 70% των αγοριών ηλικίας μεταξύ 8 και 18 ετών λένε ότι απολαμβάνουν να παίζουν βιντεοπαιχνίδια “πολύ”, ενώ μόνο το 23% των κοριτσιών  δηλώνουν το ίδιο. Η αγαπημένη δραστηριότητα των κοριτσιών είναι η μουσική και το 73% των κοριτσιών ηλικίας μεταξύ 8 και 18 ετών λένε ότι το απολαμβάνουν “πολύ”.