Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, τα νοσοκομεία που έχουν πληγεί από παραβίαση δεδομένων ή επιθέσεις ransomware, μπορούν να αναμένουν αύξηση των θανάτων στους καρδιακούς ασθενείς τους επόμενους μήνες  ή χρόνια εξαιτίας των προσπαθειών αποκατάστασης του cybersecurity. Οι ειδικοί της βιομηχανίας υγείας λένε ότι τα ευρήματα πρέπει να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ανασκόπηση του τρόπου με τον οποίο η ασφάλεια – ή η έλλειψη αυτής – μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα των ασθενών.

Οι ερευνητές στο Owen Graduate School of Management του Πανεπιστημίου Vanderbilt πήραν τον κατάλογο των παραβιάσεων δεδομένων της υγειονομικής περίθαλψης του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών (HHS) και το χρησιμοποίησαν για την ανίχνευση των δεδομένων σχετικά με τα ποσοστά θνησιμότητας των ασθενών σε περισσότερα από 3.000 νοσοκομεία με πιστοποίηση Medicare.

Όπως επισήμανε η PBS στην κάλυψη της μελέτης Vanderbilt, μετά από παραβιάσεις δεδομένων, φτάνουν μέχρι και 36 επιπλέον θάνατοι ανά 10.000 καρδιακές προσβολές σε εκατοντάδες νοσοκομεία που εξετάστηκαν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για τα κέντρα υγείας που αντιμετώπισαν παραβίαση χρειάστηκαν άλλα 2,7 λεπτά για ασθενείς με υποψία καρδιακής προσβολής για να λάβουν ηλεκτροκαρδιογράφημα.

Ο Leo Scanlon, πρώην αναπληρωτής υπεύθυνος για την ασφάλεια πληροφοριών στο HHS, δήλωσε ότι τα συμπεράσματα αυτής της έκθεσης ζητούν πρακτικά μια παρόμοια μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο, του οποίου το σύστημα περίθαλψης διαταράχθηκε ιδιαίτερα από τον ιό Wannacry

, το οποίο είναι μια παγκόσμια μόλυνση που εξαπλώθηκε μέσω μιας ευπάθειας των Microsoft Windows.

Ο ιός αυτός προκάλεσε οικονομική ζημιά 100 εκατομμυρίων λιρών αφού υπήρξε ακύρωση περίπου 19.000 ραντεβού – συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων – και η διακοπή των συστημάτων πληροφορικής για τουλάχιστον στο 1/3 του συνόλου των νοσοκομείων της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) και του 8% των γενικών ιατρών.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην έκδοση του Απριλίου του 2017 της New England Journal of Medicine φαίνεται να προτείνει την εφαρμογή της προσέγγισης που χρησιμοποιούν οι ερευνητές του Vanderbilt για τη μέτρηση των αποτελεσμάτων των ασθενών στα νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου μετά τον Wannacry.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι “οι δικαιούχοι φαρμάκων που είχαν εισαχθεί σε νοσοκομεία λόγω του μαραθωνίου με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου ή καρδιακή ανακοπή είχαν υψηλότερη θνησιμότητα σε σχέση με άλλες ημερομηνίες που δεν ήταν ο μαραθώνιος.”

“Πολλοί συνάδελφοι και εγώ είμαστε πεπεισμένοι ότι το ίδιο μπορεί να αποδειχθεί για το WannaCry, σε μεγάλη κλίμακα, αλλά και σε μικρή κλίμακα όταν οι επιθέσεις ransomware επηρεάζουν ένα περιφερειακό νοσοκομείο”, δήλωσε ο Scanlon.

Πάντως, πολλοί ειδικοί στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν επί του παρόντος διαθέσιμα στοιχεία για να υποστηρίξουν τη διαπίστωση αρνητικής έκβασης ασθενών ως αποτέλεσμα ευπάθειας ή επίθεσης στον κυβερνοχώρο.