Οι ευρυζωνικές συνδέσεις με οπτικές ίνες δεν προσφέρουν τις διαφημισμένες ταχύτητες όσο άλλες τεχνολογίες NBN, όπως αποκάλυψαν τα δεδομένα από την αυστραλιανή εταιρεία παρακολούθησης ανταγωνισμού.

Η τελευταία έκθεση μέτρησης ευρυζωνικών επικοινωνιών της Αυστραλιανής Επιτροπής Αγώνων και Καταναλωτών, που κυκλοφόρησε την Πέμπτη, έδειξε ότι τα άτομα που συνδέονται με το εθνικό ευρυζωνικό δίκτυο μέσω οπτικών ινών – η οποία χρησιμοποιεί περισσότερες υπάρχουσες καλωδιώσεις χαλκού από οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία – παρουσίασαν χαμηλότερες ταχύτητες σε σύγκριση με άτομα που συνδέονται με FTTC, FTTP και τοπικών καλωδιακών δικτύων.

Η έκθεση έδειξε ότι η μέση ταχύτητα download για τους χρήστες οπτικών ινών ήταν το 80,8% της ταχύτητας που είχαν πληρώσει. Αυτό συγκρίνεται με το 90,7% για το fiber-to-the-curb (FTTC), το 90,1% για τα καλώδια και το 89,7% για το fiber-to-the-premises (FTTP).

Βέβαια στο σύνολο περιλαμβανόταν το 11% των χρηστών που αναγνωρίστηκαν ως έχοντες λιγότερο αποδοτικές υπηρεσίες, των οποίων τα speed test ήταν κάτω από το  75% της μέγιστης ταχύτητας λήψης και συνεπώς απαιτείται η αποκατάσταση της υπηρεσίας τους.

Όταν αποκλείστηκαν οι υπηρεσίες χαμηλής απόδοσης, οι άλλες τεχνολογίες παρέμειναν στο ίδιο ποσοστό, ενώ οι fibre-to-the-node (οπτικές ίνες) σημείωσαν άνοδο 8 ποσοστιαίων μονάδων.

Το Fiber-to-the-node είναι καλώδιο ινών μέχρι ένα κουτί, συνήθως μέχρι το δρόμο, το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιεί τις υπάρχουσες τηλεφωνικές γραμμές Telstra για την υπόλοιπη απόσταση μέχρι τα σπίτια των ανθρώπων. Σημαίνει ότι η ταχύτητα που λαμβάνεται εξαρτάται από την ποιότητα της γραμμής χαλκού και την απόσταση από τον κόμβο μέχρι το σπίτι ενός ατόμου.

Η έκθεση, η οποία συγκέντρωσε στοιχεία από 1.125 χρήστες εθελοντών NBN τον Αύγουστο, διαπίστωσε ότι ο Optus ήταν ο καλύτερος από τους λιανοπωλητές, με μέση ταχύτητα download 88,5%  των ταχυτήτων που διαφημίζουν. Οι εταιρίες Dodoc και iPrimus που ανήκουν στην Vocus παρουσίασαν το ποσοστό 79,4% συνολικά και το 76,4% σε ώρες απασχόλησης.

Το report συνεχίζει να παρουσιάζει συνεχή προβλήματα επιδόσεων με την τεχνολογία fiber-to-the-node, η οποία είναι πλέον ο συνηθέστερος τρόπος σύνδεσης των ατόμων με το εθνικό ευρυζωνικό δίκτυο. Η NBN προσπάθησε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με την τεχνολογία, τον περασμένο μήνα προχωρώντας στο να προτείνει τη δική της μεθοδολογία για τις συγκρίσεις των δοκιμών ταχύτητας με τον υπόλοιπο κόσμο με βάση την ταχύτητα λήψης που πληρώνουν οι άνθρωποι.

Ενώ η Optus λειτουργεί καλά σε NBN, η εταιρεία προχωράει επίσης με τα σχέδιά της να κινηθεί σε 5G για ευρυζωνική σύνδεση στο σπίτι που θα ανταγωνιστεί άμεσα με την NBN. Η εταιρεία αυτή την εβδομάδα επέκτεινε τα 5G πλάνα της στην τιμή των $ 70 σε 138.000 σπίτια.

Το φθηνότερο σχέδιο NBN της εταιρείας για ταχύτητες λήψης 50 megabits ανά δευτερόλεπτο είναι $ 70, αλλά το σχέδιο 5G διαθέτει σήμερα πολύ υψηλότερες ταχύτητες, έως και 400 megabits ανά δευτερόλεπτο σε περιόδους εκτός αιχμής.